5. Juna 2022.

Lavrov: Ruska ekonomija se nikad više ne smije oslanjati na Zapad

Big Portal

Lavrov je istakao da je Rusija već davno izgubila vjeru u pouzdanost i spremnost za dogovor zapadnih kolega poslije 2014. godine, kad su bile uvedene tzv. krimske sankcije kao, kako je rekao, osveta za iskazivanje slobodne volje stanovnika Krima.

– Usput, na Kosovu nije bilo nikakvog referanduma, a na Krimu je bio. I na glasanju su prisustvovali brojni inostrani posmatrači, ne u ime država, nego odgovornih društvenih organizacija, prosto časni ljudi, koji su htjeli da vide sve svojim očima. I zbog te volje i odsustva želje da se potčine nacističkom režimu koji je došao na vlast državnim prevratom, uprkos garancijama Zapada da se to neće desiti, nama su uveli sankcije – rekao je Lavrov.

On je naglasio da je Rusija od tog trenutka počela, prije svega, da računa na sopstvene snage i kontakte sa pouzdanim partnerima.

– Kao rezultat preduzetih mjera, mi smo se pretvorili u najveću poljoprivrednu državu, a ranije smo uvozili velike količine poljoprivrednih proizvoda. I sada nema nikakve sumnje da su se svi ti peti i šesti paketi odrazili na Evropu. Rekli ste da tamo pada životni standard, inflacija je u porastu, usporio se tempo porasta i pojavio se pojam “novi siromasi” – naveo je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je istakao da, iako ljudi trpe problema koje dolaze sa porastom cijena i siromaštva, desetine milijardi dolara i evra idu na naoružanje Ukrajine.

– Njemačka je rekla da joj nije važno da podrži Nijemce u teškom periodu kada rastu cijene, već da izdvoji sto milijardi dolara za militarizaciju svoje zemlje. Mnoge u Evropi, to naravno podsjeća na izjave Njemačke da će se pretvoriti u vodeću vojnu državu u Evropi, ne shvata se toliko bezazleno, bar za neke ljude – rekao je on.

Kada je riječ o šestom paketu sankcija EU i ograničenju isporuke nafte morskim putem, Lavrov je rekao da nafta uopšte ne počiva na politici, jer naftno tržište ne prati političke hirove i naloge.

Poručio je da Rusija već ima alternativna tržišta na kojima je povećala prodaju i ne samo da nema nikakvih gubitaka u budžetu, već će i bitno povećati dobit od izvoza energenata.

– Јedino što mi iz toga za sebe izvlačimo i to još jednom da istaknem – izvlačimo jednu lekciju – da više nikad u budućnosti ne smijemo da se oslonimo na ove ljude. To ne znači da nećemo sa njima uopšte razgovarati. Oni će prestati da luduju pa se nekad smiriti i onda ćemo vidjeti šta će reći – istakao je on.

Ali gotovo je – od sada i zauvijek ne smije da se dozvoli situacija da neke kritične sfere života naše države, života našeg naroda zavise od investicija i tehnologija zapadnih zemalja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare