Lavrov: Rusija i Kina trebaju da odbace "ideološki program Zapada" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lavrov: Rusija i Kina trebaju da odbace “ideološki program Zapada”

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je Moskvu i Peking da smanje zavisnost od američkog dolara i zapadnih sistema plaćanja.

Lavrov je započeo posjetu Kini time što je rekao da Moskva i Peking trebaju da odbace “ideološki program Zapada”.

Očekuje se da će Lavrov danas razgovarati sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem, u vrijeme kada su znatno pogoršani odnosi obje zemlje sa administracijom predsjednika SAD DŽozefa Bajdena.

Zvaničnici SAD i Kine završili su u petak, 19. marta, ono što je Vašington nazvao “teškim i direktnim razgovorima” na Aljasci, a ambasador Rusije u SAD pozvan je u Moskvu na konsultacije nakon što je Bajden izjavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin “ubica”.

SAD su Rusiji uvele nove sankcije zbog navodnog miješanja u predsjedničke izbore u Americi prošle godine, što Moskva negira.

Lavrov je za kineske medije pred početak posjete rekao da su Rusija i Kina prinuđene da se razvijaju nezavisno od SAD kako bi spriječile pokušaje Vašingtona da ograniči tehnološki razvoj Moskve i Pekinga.

Šef ruske diplomatije naglasio je potrebu da bude smanjen rizik od sankcija jačanjem tehnološke nezavisnosti Rusije i Kine, i to prelaženjem na plaćanje državnim i globalnim valutama koje služe kao alternativa dolaru.

“Moramo da se udaljimo od upotrebe međunarodnih platnih sistema koje kontroliše Zapad”, istakao je Lavrov.

Danas objavljeno

Usporen saobraćaj kroz Prijedor; U Kozarskoj Dubici voda prodrla u podrume

M.

“Omikron ne izaziva tešku sliku bolesti”

M.

Vučić nakon sastanka sa predsjednikom Slovenije: Imamo veoma dobre odnose

M.

Ostavite komentar