13. Septembra 2019.

Lavrov: Rat u Siriji je završen

Big Portal

“Zemlja se postepeno vraća u normalan, miran život. Pojedina žarišta napetosti ostaju samo na teritorijama koje ne kontroliše vlada Sirije, poput Idliba i istočne obale Eufrata”, precizirao je ministar.

Prema njegovim riječima, u takvim uslovima do izražaja dolaze zadaci pružanja humanitarne pomoći Siriji i “unapređenja političkog procesa za rješavanje krize radi postizanja pouzdane i dugoročne stabilizacije u ovoj zemlji, kao i u regionu Bliskog istoka u cjelini”.

Lavrov je dodao je da Rusija “pridaje veliki značaj održavanju redovnih kontakata sa sirijskim stranama, uključujući opoziciju”, a takođe poziva sve grupe sirijskog društva da učestvuju u političkom procesu.

“Generalno, Rusija se zalaže za obnovu suverene, teritorijalno integralne Sirije, što brže prevladavanje posledica terorizma, povratak svih Sirijaca u svoju domovinu, a same zemlje u ‘arapsku porodicu’, što će predstavljati garant bezbjednosti i stabilnosti na Bliskom istoku”, zaključio je Lavrov.

Oružani sukob u Siriji traje od 2011. Godine 2014. počela je vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika koji svoje operacije protiv ID u regionu sprovode bez poziva Damaska i odobrenja Ujedinjenih nacija.

Vašington podržava tzv. umjerenu opoziciju i zalaže se za smjenu vlasti u Siriji. Rusija, sa svoje strane, na poziv lidera države Bašara Asada, od 2015. godine sprovodi vojnu operaciju u bliskoj saradnji sa vladinim trupama. Moskva je 2017. objavila o porazu ID-a i početku povlačenja svojih jedinica sa teritorije Sirije.

(Sputnjik)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare