24. Novembra 2020.

Lavrov poziva velike sile na rješavanje sukoba u svijetu

Big Portal

“Mnogo puta smo vidjeli da je, kada međunarodni akteri djeluju na osnovu ovih principa (Povelje UN), uz poštovanje suvereniteta, principa nemiješanja u međusobne poslove i mirnog rješavanja sporova, lakše postići održiva rješenja nego u situaciji kada velike sile nastoje da zloupotrijebe svoj uticaj u nekom regionu, koji se često nalazi daleko od njihovih granica, kako bi nametale neke uslove sukobljenim stranama”, rekao je Lavrov.

On je, kako prenosi TASS, na konferenciji za medije u Moskvi istakao da “takvi nametnuti sporazumi obično ne traju dugo”.

Naglasio je da sukobljene strane treba da se međusobno dogovaraju, dok je “uloga drugih igrača da stvore uslove za to, umjesto da im bilo šta nameću”.

“To je učinio naš predsjednik (Vladimir Putin) kada je posredovao u sporazumu o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu 9. novembra, omogućivši stranama da postignu međusobne sporazume i stvarajući uslove za rješavanje produženog sukoba”, rekao je Lavrov.

Sukobi između Azerbejdžana i Jermenije ponovo su izbili su 27. septembra oko Nagorno-Karabaha, oblasti u Azerbejdžanu s većinskim jermenkim.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin, predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev i premijer Jermenije Nikol Pašinijan potpisali su 9. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu vatre u Nagorno-Karabahu, počev od 10. novembra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare