Lavrov optužio Zapad: "Krive su SAD i EU" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lavrov optužio Zapad: “Krive su SAD i EU”

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je prilikom posete Africi govorio o globalnom poskupljenju hrane, za šta je optužio SAD i Evropsku uniju.

U razgovoru s afričkim diplomatama u Adis Abebi, glavnom gradu Etiopije, Lavrov je prehrambenu krizu nazvao “takozvanom”. Izjavu je dao nakon što je posetio nekoliko afričkih zemalja koje su najteže pogođene nestašicama hrane, prenosi Index.

Podsećanja radi, mnoge afričke zemlje su zavisne od uvoza žitarica iz Rusije i Ukrajine. Zbog toga je više afričkih lidera pre nekoliko nedelja posetilo Moskvu i izrazilo zabrinutost zbog nestašica.

“SAD i EU su krive zbog besmislenih zelenih politika i gomilanja hrane tokom pandemije”

Naime, od početka ruskog napada na Ukrajinu crnomorske luke te države su blokirane, što je onemogućilo izvoz žitarica. Lavrov je prošle nedelje rekao da je nedavno potpisan sporazum o prekidu blokade kako bi se omogućio siguran izvoz tona blokirane pšenice iz Ukrajine “mogao biti potpisan davno, davno pre da nije bilo zapadne tvrdoglavosti”.

Optužio je SAD i EU da su krive za poskupljenje hrane zbog “besmislenih” zelenih politika i gomilanja zaliha hrane tokom pandemije kovida 19.

“Situacija u Ukrajini jeste negativno uticala na tržišta hrane, ali ne zbog ruske specijalne operacije, nego zbog neadekvatne reakcije Zapada, koji je uveo sankcije Rusiji”, rekao je on.

Zapadne zemlje su u više navrata istakle da je hrana izuzeta iz svih sankcija Rusiji, te optužile Moskvu da je kriva za globalnu prehrambenu krizu.

B92.

Danas objavljeno

Bačena bomba ispred lokala u Sarajevu

M.

Poslat prijedlog; Odgovor glasi: Glupo

M.

Sudar dva mala aviona u Kaliforniji, najmanje dvoje poginulo

M.

Ostavite komentar