Lavrov odgovorio na optužbe Zapada - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lavrov odgovorio na optužbe Zapada

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov odbacio je tvrdnje Zapada da Moskva koristi krizu zbog koronavirusa da proširi svoj politički uticaj.

Lavrov je ukazao da je svetu potrebno jedinstvo da savlada pandemiju.

On je rekao da nagoveštaji nekih sa Zapada da Rusija ima zadnje namere pri pomaganju Italiji u odgovoru na virus posledica “rusofobije”.

Rusija je poslala vojne lekare i stručnjake za dezinfekciju u Italiju u vreme kada je rastao broj zaraženih i umrlih od koronavirusa prošlog meseca. Sličan ruski tim kasnije je poslat i u Srbiju, podseća AP.

Na konferenciji za novinare Lavrov je odbacio tvrdnje Zapada da Kremlj pruža pomoć u nadi da će to doprineti da se ubedi Evropska unija da ukine sankcije Rusiji.

Sankcije SAD i EU uvedene su kao odgovor na rusko pripajanje Krima 2014. godine i navodnog ruskog pomaganja separatistima u istočnoj Ukrajini. Njima je ograničen ruski pristup globalnim finansijskim tržištima i blokiran transfer zapadne tehnologije. Rusija je odgovorila zabranom uvoza većine zapadnih poljoprivrednih proizvoda.

Upitan da li će se Moskva zalagati za ukidanje sankcija, Lavrov je rekao da Rusija neće to tražiti.

“Ukoliko EU shvati da je taj metod iscrpljen i odustane od svojih odluka donetih 2014. godine, mi ćemo biti spremni da uzvratimo istom merom”, rekao je on.

Lavrov je takođe kritikovao “one na Zapadu”, koji su nagovestili da bi Kina trebalo da plati nadoknade zbog navodnog propuštanja da dovoljno rano upozori o slučajevima virusa u zemlji, koji su prijavljeni u decembru.

Izvor: Beta

Danas objavljeno

Uhapšeno 11 lica, spriječena trgovina heroina iz BiH

M.

Konzul BiH prijetio ratom, sankcija ni na vidiku

M.

Duge kolone vozila na Donjoj Gradini i Velikoj Kladuši

M.

Ostavite komentar