Lavrov o prebijanju ruskog pripadnika UN: Ozbiljno pitanje koje iziskuje ozbiljnu reakciju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lavrov o prebijanju ruskog pripadnika UN: Ozbiljno pitanje koje iziskuje ozbiljnu reakciju

Ponašanje kosovskih vlasti prema ruskom pripadniku misije Ujedinjenih nacija ozbiljno je pitanje, izjavio danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

To ničim ne može da bude opravdano, a pokušaji Prištine da ga liše punomoći ili statusa koji ima je ozbiljno pitanje i na njega treba da reaguju predstavnici UN, izjavio je Lavrov koji boravi u poseti Tokiju.

Kako je istakao, šef misije UN na Kosovu i Metohijij Zahir Tanin je po tom pitanju zauzeo principijelan stav i neće da ohrabruje takvo ponašanje Prištine.

“Vlasti Kosova su očigledno prestale da se potčinjuju onima koji su navodno njima rukovodili, a rukovodili su njima SAD i EU. Rezultat toga je tužan, pokroviteljstvo kosovskih vlasti od strane Zapada dovelo je do toga da sve prolazi nekažnjeno, što je neprihvatljivo”, naglasio je.

Ruski ministar je takođe naveo i da su vlasti samoproglašenog Kosova mnoge svoje obaveze prekršile, a pre svega misli na onu za koju su se obavezali još pre četiri godine, a to je osnivanje Zejednice srpskih opština.

Pored toga, ukazao je Lavrov, kosovske vlasti su prekršile i Rezoluciju 1244 formiranjem oružanih snaga, ali i mnogim drugim akcijama, što pokazuje koliko je opasno zatvarati oči na sva ta sisetmatska i brojna kršenja međunarodnog prava od strane jednih ili drugih učensnika konfliktnih situacija.

“Rusija će insistirati na implementaciji Rezolucije 1244 koja je uslovila sve paramtere rešavnja kosovskog problema, insistiraće da se ta rezolucije poštuje od strane svih igrača, kao i na tome da rešenje kosovskog problema bude rezultat procesa koji je prihvatljiv i za Prištinu i za Beograd”, zaključio je on, a prenosi Sputnjik.

Danas objavljeno

Ruska policija uhapsila više od 3.000 demonstranata koji podržavaju Navaljnog

D

Portugal danas bira predsjednika uprkos teškoj situaciji zbog pandemije

D

Državljani BiH od danas ne mogu u Njemačku bez negativnog PCR testa i 10-dnevnog karantina

M.

Ostavite komentar