Lavrov o KiM: Dogovoreno mora da se poštuje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lavrov o KiM: Dogovoreno mora da se poštuje

Sve što je dogovoreno po pitanju rješavanja problema tzv. Kosova u okviru rezolucije 1244 mora da se poštuje, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poslije razgovora s albanskim premijerom i predsjedavajućim OEBS Edijem Ramom, koji je u posjeti Moskvi.

  • Kao što je Rama konstatovao da sve što je dogovoreno po pitanju Ukrajine mora da se poštuje, taj princip je potrebno primjeniti i sa Kosovom – naglasio je Lavrov.

Ruski ministar je takođe rekao i da će Rusija prihvatiti svaki dogovor koji postignu Beograd i Priština.

  • Postoji rezolucija 1244 i niz sporazuma postignutih uz posredstvo EU između Beograda i Prištine uključujući Zajednicu srpskih opština – podsjetio je ruski ministar uz ocjenu da bi formiranje te zajednice bio ogroman korak unaprijed.

On je dodao da je dogovor o Zajednici srpskih opština postignut prije više od šest godina, a da Priština odbija da ga sprovede.

Lavrov je takođe istakao da je, kada je riječ o rješavanju kosovoskog pitanja, predsjednik Rusije Vladimir Putin više puta rekao da će Rusija prihvatiti svako rješenje koje bude postignuto između Beograda i Prištine i da aktivno podstiče takav dijalog.

  • Na žalost, naše kolege iz EU, koji su preuzeli na sebe da budu posrednici, nisu uspjeli da isposluju da se dogovoreno poštuje – konstatovao je on.

Istovremeno, Rama je rekao da je pozicija Albanije jasna i ponovo izneo stav da je “dobro za sve, uključujući Srbiju da prizna Kosovo”.

  • Volja ljudi nije dvostruki aršin što se tiče priznanja ili nepriznanja. Ne razumijem zašto bi drugi imali pravo da budu posebna država, a Kosovo to pravo nema – zaključio je Rama.

SPUTNIK

Danas objavljeno

Rusija spremna i na prekid proizvodnje nafte

M.

Upozorenje iz SAD: “Ako nastavite ovim putem…”

M.

SIPA uhapsila 16 osoba, oduzeto 20 kilograma spida

M.

Ostavite komentar