21. Decembra 2021.

Lavrov: Nedopustivi vanjski pokušaji da se vode procesi unutar BiH

Big Portal

On je potrcrtao da je Rusija podržava odlazak OHR-a iz BiH te se prisjetio vremena kada je bio ambasador u UN-u. Kazao je, tada je BiH primljena u Vijeće bezbjednosti, a sada dvadesetak godina poslije je i dalje protektorat, javlja N1.

“Podsjetili smo se kada sam bio ambasador u UN, tada je BiH bila nestalna članica UN, 20 godina kasnije, i dalje postoji spoljni protektorat u BiH u vidu takozvanog ureda visokog predstavnika”, rekao je Lavrov.

Vijeće implementaciju mira još 2005. godine je donio odluku o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika, postojali su određeni uslovi, rekao je Lavrov.

“Sadašnji visoki predstavnik za nas nije legitiman, nema konsenzusa od konstitutivnih naroda. Nema podršku Vijeća bezbjednosti UN, nema saglasnosti u PIC-u”, rekao je Lavrov.

Stav Rusije je, naglasio je Lavrov, da se o principijelan pitanja moraju biti riješena od naroda u BiH, u skladu sa Ustavom. Ovaj scenario podržaće Ruska Federacija, zaključio je Lavrov.

Lavrov je u obraćanju medijima sastanak ocijenio kao konstruktivan i sadržajan, te je podsjetio kako se susret dešava pet dana pred obilježavanje 25. godišnjice diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

On je kazao kako Rusija potvrđuje svoju podršku provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji osigurava nezavisnost, teritorijalni integritet, suverenitet BiH, te jednakopravnost tri konstitutivna naroda i široka ovlaštenja dva entiteta.

“Bosna i Hercegovina je održiva zemlja i treba biti u skladu sa Dejtonskim sporazumom i njegovim principima, te su nedopustivi vanjski pokušaji da se vode procesi unutar nje”, podvukao je Lavrov obraćajući se na pres konferenciji nakon sastanka.

On je takođe naglasio kako je Rusija spremna dati podršku dijalogu na regionalnom nivou.

Kazao je kako su tokom sastanka pozdravili saradnju u svim sferama, politički dijalog, kao i međuparlamentarne, međuregionalne veze i partnerske odnose.

Lavrov je pozdravio i kako je rekao, bitnu odluku vlasti BiH da na zahtjev Rusije odobre otvaranje Kancelarije Ruske ambasade u Banjaluci.

Istakao je kao izuzetno važne ekonomske i trgovinske veze između Rusije i BiH, dodavši kako je Rusija jedan od najvećih trgovinskih i investicijskih partnera BiH. Podsjetio je kako je nakon pada trgovinske razmjene prošle godine razmjena ove godine porasla za više od 80 posto.

Takođe je podsjetio i na sastanke predstavnika obje zemlje iz oktobra, dodavši kako se danas razgovaralo o daljnjim projektima putem operatera kao što su Gazprom, Zarubezhneft i Sberbank.

Lavrov je takođe izrazio zahvalnost za pojačan interes među bh. građanima za rusku kulturu i jezik te najavio povećanje kvote za bh. studente na ruskim univerzitetima.

Izrazio je i zadovoljstvo oko dobre saradnje dvije zemlje na terenu UN-a, OSCE-a i Vijeća Evrope.

Ministar vanjskih poslova BiH Bisere Turković čestitala je godišnjicu 25 godina diplomatskih odnosa dviju zemalja i napomenula da je Rusija 1992. godine priznala BiH.

“Rusija se nalazi na listi najvećih ulagača u BiHi važan je energetski partner BiH. Bh. tržište je u odnosu na rusko izuzetno malo pa je zbog toga veliki deficit u trgovinskoj razmjeni na našoj strani. Nadamo se da ćemo pronaći način da povećamo izvoz iz BiH u Rusiju”, kazala je Turković.

“Očekujemo da uz dobru volju Rusije da se iduće godine organizuje izložba Povelje Kulina bana u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Vi znate da taj dokument napisan prije 832 godine potvrđuje višestoljetni kontiuitet državnosti naše zemlje”, dodala je.

“Kada je riječ o situaciji u BiH današnji susret dolazi u važnom trenutku za BiH i cijeli region”, rekla je Turković te dodala kako je upoznala Lavorva o svom viđenju situacije.

“Svi naši građani su sve više zabrinuti i uplašeni posebno nakon usvojenih zaključaka NSRS. Realizacija zaključaka može ozbiljno da ugrozi mir i stabilnost naše zemlje ali i regiona i narušiti progres koji smo napravili u posljednjih 26 godina. Moj stav je da se sva pitanja i problemi moraju rješavati u institucijama BiH, a nikako jednostranim potezima. Razgovarali smo o statusu OHR-a. Ruska strana se zalaže za zatvaranje OHR-a, kako bi BiH mogla da preuzme sve normalne obaveze i bude kao ostale zemlje. Sa druge strane imamo mišljenje da je prisustvo OHR-a neophodno sve dok BiH ne postane funkcionalna. Sigurna sam da će se naći rješenje koje će zadovoljiti oba viđenja”, kazala je ona.

Istakla je kako Ruska Federacija, kao što je i danas potvrđeno, stoji čvrsto na stanovištima Dejtona i uvažavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

“Uvjerena sam da samo na istini i pravdi i otvorenim odnosima možemo graditi bolje odnose u BiH. Sigurna sam da će Ruska Federacije kao i svi ostali poštivati demokratsku volju građana, institucije i budućnost koju kroz te institucije odaberemo. Produbljivanje etničkih podjela nije put ka stabilnosti i miru nigdje u svijetu pa tako ni na zapadnom Balkanu. Razgovore i dijaloge o reformama moramo vratiti u institucije BiH, to je ono što podržava većina građana BiH i to je put koji moramo izabrati”, rekla je Turković.

Zahvalivši ministru Lavrovu na gostoprimstvu, ocijenila je razgovore krupnim doprinosom poboljšanju odnosa i podrškom stabilizaciji prilika u regionu i BiH.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare