30. Januara 2022.

Lavrov: NATO tri mjeseca bombardovao Jugoslaviju, a ponosno naziva sebe odbrambenim savezom

Big Portal
  • U odgovoru dobijenom iz Brisela od generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga ponosno se navodi da je NATO – odbrambeni savez. Teško da se može nazvati odbrambenim. Ne smije da se zaboravi da su oni gotovo tri mjeseca bombardovali Jugoslaviju, izvršili invaziju na Libiju kršeći rezoluciju Savjeta bezbjednosti, kao ni to kako su se ponašali u Avganistanu – naglasio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je za Prvi kanal ocijenio da je NATO po okončanju Hladnog rata u suštini prestao da bude odbrambeni savez.

  • Tokom Hladnog rata i kada je postojao Berlinski zid, bilo je jasno koju teritoriju treba braniti. Zid je nestao, u okviru OEBS-a smo proglasili večno prijateljstvo, nedjeljivost bezbednosti, solidarnost, dogovorili smo se da niko treba da jača svoju bezbednost na račun drugih – a oni nastavljaju da primaju zemlje – dodao je.
  • Ukrajinu žele da “uvuku” u NATO, njen ulazak u Alijansu će zaista potkopati odnose između Rusije i Zapada, upozorio je ministar, dodajući da “svaki put kada se pokaže da se linija koju NATO mora da brani sve više pomjera ka istoku”.
  • Sada se već približila Ukrajini. I tu zemlju žele da uvuku u NATO. Iako je svima jasno da Ukrajina nije spremna i da neće dati nikakav doprinos jačanju bezbjednosti Alijanse. To će zaista potkopati odnose sa Ruskom Federacijom, budući da će to biti najgrublje kršenje zvanične političke obaveze, koju su na sebe preuzeli predsjednici SAD i drugih zemalja članica NATO-a. Neka se tješe time su su “odbrambeni” savez. Nama od toga nije lakše. Linija odbrane se već približila – objasnio je ministar.

S tim u vezi, podsjetio je da član 10 Vašingtonskog sporazuma o osnivanju Sjevernoatlantskog saveza kaže da zemlje članice NATO-a mogu da pozovu bilo koju evropsku državu koja nije dio bloka, a koja je u skladu sa principima tog sporazuma i može da doprinose u smislu jačanja bezbjednosti Alijanse.

  • Eto, o čemu se radi. Oni nemaju prosto pravo na “pozivaju koga požele”. Moraju da pogledaju u kojoj mjeri to doprinosi bezbjednosti samoj Alijansi. Primili su zemlje sa čijim narodima imamo dobre odnose – Crnu Goru, Makedoniju – zaključio je Lavrov, dodajući da nije jasno kakav doprinos te zemlje daju bezbjednosti bloka, obzirom na njihove vojne i vojno-tehničke resurse.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare