Lavrov napustio sastanak Savjeta bezbjednosti: Pale optužbe na Ukrajinu i međunarodnu zajednicu za nekažnjivost u Donbasu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lavrov napustio sastanak Savjeta bezbjednosti: Pale optužbe na Ukrajinu i međunarodnu zajednicu za nekažnjivost u Donbasu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov napustio je sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija nakon što je Ukrajinu i Zapad optužio za “nekažnjivost” u Donbasu.

On je rekao da su Ukrajina i njeni saveznici “pokušavali da nam nametnu potpuno drugačiji narativ o ruskoj agresiji”. Zapadni saveznici Ukrajine, rekao je, “prikrivaju zločine kijevskog režima“.

Lavrov je takođe ponovio česte tvrdnje svoje zemlje da Kijev dugo ugnjetava ljude koji govore ruski na istoku Ukrajine, piše NBC.

Britanski Gardijan navodi da je Lavrov kasnio na sastanak skoro 90 minuta i da je djelovalo da je želio da ode čim je završio svoj govor.

– Napustio je komoru, nisam iznenađen. Mislim da gospodin Lavrov ne želi da sluša kolektivnu osudu ovog Saveta – rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli, koji je govorio na sastanku poslije Lavrova.

On je dodao da će Ujedinjeno Kraljevstvo podržavati Ukrajinu sve vrijeme i koliko god bude potrebno.

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je UN da pošalju “jasnu poruku” Rusiji da mora da prekine sa nuklearnim prijetnjama. Blinken je, kako prenosi NBC, pobrojao sve “zločine” koje je Rusija navodno počinila u Ukrajini i upozorio da bi ih moglo biti još.

U međuvremenu, ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba je rekao novinarima da planira da drži “bezbjednu društvenu distancu“ od Lavrova.

I dok su se članovi savjeta pripremali da postave plakat koji označava sjedište Ukrajine pored Rusije, Kuleba je očigledno iznio primjedbe – plakat je pomjeren na drugo mjesto. Lavrov u tom trenutku nije bio u prostoriji.

Danas objavljeno

Nazvao Erdogana pacovom; uslijedila oštra reakcija

Vanja A

“Neprimjereno”; Ambasada Rusije u Beogradu reagovala na Hilovu izjavu

Vanja A

Upozorenje iz Ankare: “Zaglaviće se u blatu”

Vanja A

Ostavite komentar