Lavrov: Mudra odluka SPC da vrati crkvu u Sjevernoj Makedoniji u svoj sastav - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lavrov: Mudra odluka SPC da vrati crkvu u Sjevernoj Makedoniji u svoj sastav

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozitivno je ocijenio odluku Arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve da se crkva u Sjevernoj Makedoniji vrati u njen sastav, nazivajući je mudrom.

Lavrov je rekao da je obnavljanje evharistijskog zajedništva između Srpske i Makedonske crkve pozitivno i da je to razumna odluka SPC i Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, što predstavlja “dostojan odgovor na intrige koje plete carigradski patrijarh”.

  • On /carigradski patrijarh/ je pokušao da zauvijek sahrani svaki odnos između drugih pravoslavnih crkava, prije svega srpske i makedonske. Ovaj provokativni plan je osujećen – istakao je Lavrov za “Naše kino”.

On je nazvao je mudrom odluku o obnavljanju “evharistijskog opštenja između Srpske i Makedonske crkve”, dodajući da to omogućava “ponovo uspostavljanje evharistijskog opštenja sa Ruskom pravoslavnom crkvom, za šta je Rusija zainteresovana”, prenosi Sputnjik.

  • Siguran sam da će to služiti na dobro pravoslavlja – rekao je Lavrov.

Patrijarh srpski Porfirije početkom juna u Sabornoj crkvi je uručio arhiepiskopu makedonsko-ohridskom Stefanu tomos kojim Srpska pravoslavna crkva priznaje autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj crkvi – Ohridskoj arhiepiskopiji.

Danas objavljeno

Opšti izbori u BiH

M.

Crna Gora: Uhapšen direktor Uprave prihoda i carina

M.

Policija u Bijeljini privela muškarca koji je polupao inventar

M.

Ostavite komentar