Lavrov: Moskva i Ankara planiraju seriju razgovora o Idlibu - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Lavrov: Moskva i Ankara planiraju seriju razgovora o Idlibu

Moskva i Ankara planiraju novu seriju konsultacija o situaciji u sirijskom Idlibu, najavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

“U pripremi je još jedna serija konsultacija i nadamo se da će nam pomoći da postignemo dogovor o tome na koji način može da se obezbedi da zaista postane zona deeskalacije, gde teroristi neće vladati”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, prenosi Tas.

Prema njegovim rečima, turska vojska u Idlibu razume da se u zoni deeskalacije vodi borba pritiv terorista.

“Niko se nikada nije dogovorio u okviru postignutih sporazuma između predsednika Rusije i Turske da neće biti izvođeni kontranapadi protiv terorista ukoliko pokušaju da se ponašaju na način na koji to sada čine”, istakao je Lavrov.

Lavrov je naveo da je “uveren da turska vojska ‘na terenu’ vidi i razume to veoma dobro”.

“Teroristi su više puta napadali naše pozicije i pozicije sirijskih snaga, kao i sirijske civilne objekte iz oblasti gde se nalaze turske osmatračnice”, napomenuo je Lavrov.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je pre dva dana izjavio da se nada da će se 5. marta sastati sa liderima Rusije, Nemačke i Francuske, Vladimirom Putinom, Angelom Merkel i Emanuelom Makronom, kako bi razgovarali o situaciji u sirijskoj pokrajini Idlib.

Erdogan je dodao da bi sastanak četvoro lidera u martu mogao da bude organizovan u Istanbulu.

Situacija u pokrajini Idlib pogoršala se dramatično krajem januara kada su trupe sirijske vlade počele ofanzivu na ekstremiste koji su prekršili primirje. U toj akciji veći deo pokrajina Alep i Idlib su oslobođeni.

Moskva je više puta izrazila podršku ovim protivterorističkim akcijama, dok je Ankara tvrdila da su vladine trupe prekršile mirovni sporazum iz Sočija.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

“Bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv”

M.

Uhapšena još dva muškarca zbog ubistva Đokića

M.

Kod Okučana poginule tri osobe u sudaru

M.

Ostavite komentar