Lavrov: Moskva bi mogla da prekine kontakt sa EU - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lavrov: Moskva bi mogla da prekine kontakt sa EU

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je danas da bi Moskva mogla da prekine kontakt sa EU, kao odgovor na sankcije zbog navodnog trovanja Alekseja Navaljnog, prenosi AP.

Najvjerovatnije ćemo jednostavno morati da privremeno prekinemo da razgovaramo sa onim ljudima na Zapadu koji su odgovorni za spoljnu politiku i koji ne razumiju potrebu za dijalogom uz uzajamno poštovanje – rekao je Lavrov na konferenciji za medije u Moskvi.

Ruski ministar je posebno ukazao na nedavne izjave predsjednice Evropske komisije Ursule von der Lajen o prekidu partnerstva sa Rusijom i rekao da će se taj scenario ostvariti, ukoliko je to ono što EU želi.

– Rusija želi da shvati da li je moguće poslovati sa EU u sadašnjim uslovima -dodao je Lavrov.

Izjava ruskog ministra uslijedila je dan nakon što su ministri spoljnih poslova članica EU složili da uvedu sankcije ruskim zvaničnicima i organizacijama optuženim za navodno trovanje Alekseja Navaljnog.

Na sastanku u ponedjeljak u luksemburgu, Francuska i Njemačka su pozvale ostale članice EU da zamrznu imovinu onih koji su osumnjičeni za umješanost u trovanje Navaljnog i da im zabrani da putuju u Evropu, u cilju borbe protiv upotrebe i širenja hemijskog oružja.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj nije pružio više informacija o tome kome bi mogle da budu uvedene sankcije ili koje bi mjere mogle da budu na snazi, ali je rekao da će otpočeti rad na pripremama za ove akcije.

Njemačka vlada drugog septembra saopštila da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otrovan novičkom, a ove optužbe je Kremlj negirao. Berlin tvrdi da su ovaj zaključak potvrdile laboratorije u Francuskoj i Švedskoj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je više puta istakao da je Rusija spremna da sarađuje sa Nemačkom u istrazi povodom slučaja Navaljni, napominjući da u organizmu opozicionog lidera nisu pronađene nikakve otrovne supstance prije njegovog odlaska za Berlin.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Policijska akcija u Prijedoru, jedno lice uhapšeno

M.

Podgorica: Protest zbog najavljenog izglasavanja nepovjerenja Vladi

M.

Eskobar: Kosovska vlada mora da formira ZSO

M.

Ostavite komentar