Lavrov: Kijev i Zapad ometaju pronalaženje rješenja za Ukrajinu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lavrov: Kijev i Zapad ometaju pronalaženje rješenja za Ukrajinu

Kijev i zapadne zemlje ometaju napore da se političkim i diplomatskim sredstvima pronađe rješenje za situaciju u Ukrajini, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

U izvještaju nakon sastanka Lavrova i predsjednika Švajcarske Ingacija Kasisa na marginama Generalne debate na Generalnoj skupštini UN u Njujorku navodi se da je Ruski ministar tokom razgovora o Ukrajini, u kontekstu ruske specijalne vojne operacije, predstavio principijelne pristupe ruske strane.

  • Naglašena je opasna priroda politike kijevskog režima i zapadnih zemalja kojom se eskalira i produžava kriza, kao i ometanje napora za pronalaženje političkog i diplomatskog rješenja – ističe se u izvještaju.

Ruska strana je naglasila da je Švajcarska odustala od principa neutralnosti pridruživanjem sankcijama koje je EU uvela Rusiji i zauzimanjem neprijateljskog stava prema Moskvi.

  • Moskva je pozvala Bern da se vrati politici neutralne države koja je ranije donijela priznavanje Švajcarske na međunarodnoj sceni – saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Lavrov i Kasis su razgovarali i o brojnim praktičnim pitanjima na bilateralnom i globalnom dnevnom redu u pogledu izbora Švajcarske za privremenog člana Savjeta bezbjednosti UN 2023. i 2024. godine, javio je TASS.

Danas objavljeno

Tokajev sa Putinom

M.

Varhelji sa članovima Predsjedništva BiH

M.

Počeo Božićni post – priprema za praznik rođenja Isusa Hrista

M.

Ostavite komentar