Lavrov i Radman razgovarali u Zagrebu i o BiH - BIGportal.ba
Region Vijesti

Lavrov i Radman razgovarali u Zagrebu i o BiH

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stigao je u zvaničnu posjetu Zagrebu gdje će se sastati s predsjednikom Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem, a zvanični doček jutros mu je priredio hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman.

Hrvatski mediji navode da je Lavrov naišao na topliju dobrodošlicu u Zagrebu nego u Sarajevu gdje su mu juče sastanak otkazali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Šef hrvatske diplomatije je čak nosio i zaštitnu masku sa hrvatskom i ruskom trobojnicom.

“Razgovarali smo o situaciji u jugoistočnoj Evropi, a posebno u BiH. Istakao sam da je cilj postići stvarnu ravnopravnost tri konstitutivna naroda u BiH”, rekao je hrvatski ministar.

Sergej Lavrov je kazao je kako postoji jedinstveni stav Hrvatske i Rusije o BiH.

“Imamo zajednički, jedinstveni stav, a to je striktno poštivanje Dejtonskog sporazuma i tri konstitutivna naroda i dva entiteta”, izjavio je Lavrov.

Ruski zvaničnik je dodao i da svaki konstitutivni narod treba izabrati svog predstavnika u Predsjedništvu BiH.

“Nemamo običaj da se miješamo u odluke drugih zemlja hoće li ući u neki savez. BiH je nezavisna zemlja, iako ondje postoji određeni međunarodni protektorat. BiH treba sama odlučivati o svojoj spoljnopolitičkoj liniji i svi to trebaju poštovati”, izjavio je Lavrov.

On je mišljenja i da Evropska unija još nije spremna za normalne odnose s Rusijom, ali da Hrvatska i Ruska Federaciju imaju konstruktivan odnos i razvijaju odnose.

(Klix Foto: Pixell)

Danas objavljeno

Probudila se Etna, lava letela 100 metara u visinu

M.

Optužen za utaju poreza tešku 1,76 miliona KM

M.

Novi predsjednik SAD Bajden danas polaže zakletvu

M.

Ostavite komentar