27. Oktobra 2020.

Lavrov: I Hrvatska snosi svoj dio odgovornosti

Big Portal

On je izjavio da je Rusija uverena da je Dejtonski sporazum zadržao aktuelnost, a njegova osnovna načela omogućavaju održavanje mira, stabilnosti i bezbednosti, kao i razvoj.

Lavrov, koji će u okviru turneje po regionu posetiti i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, dok je njegova poseta Hrvatskoj otkazana, istakao je da Hrvatska zemlja, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, snosi svoj deo odgovornosti za njegovo sprovođenje, iako je “kao malo ko zainteresovana za realizaciju njegovih osnovnih postulata”.

Dodao je da je Rusija spremna da pruži svaku vrstu podrške u vezi sa tim pitanjem.

“Načela suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne celovitosti BiH, jednakih prava tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima omogućavaju održavanje mira, stabilnosti i bezbednosti, kao i razvoj”, istakao je Lavrov u intervjuu za Večernji list.

On je izrazio uverenje da su i Rusija i Hrvatska zainteresovane za jačanje međunarodnog mira, bezbednosti i stabilnosti, za održivi razvoj i političko i diplomatsko rešenje brojnih kriza i sukoba.

“Region jugoistočne Evrope ostaje prirodno, istorijsko okruženje za rusko-hrvatsku saradnju, gde bi zajednički napori trebali podržati procese koji podrazumijevaju produbljivanje međusobnog razumevanja između regionalnih učesnika i izgradnju sistema istinskog pomirenja među nacijama, pomirenja zasnovanog na zdravom razumu i postojećim međunarodnim sporazumima”, rekao je Lavrov.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare