15. Decembra 2020.

Lavrov-Čović: Tri naroda moraju biti apsolutno ravnopravna

Big Portal

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, evropskim integracijama BiH, te o 25. godišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma.Takođe je razgovarano i o ekonomskoj saradnji i bilateralnim odnosima te situaciji u vezi sa epidemijom virusa korona, saopšteno je iz Čovićevog kabineta.

U saopštenju se navodi da je Čović upoznao Lavrova sa političkim prilikama, naglasivši da su izmjene Izbornog zakona BiH imperativ i garant ravnopravne budućnosti te da politički dijalog ne može funkcionisati bez legitimnih predstavnika i konsenzusa.

Kako se navodi, istaknuo je i da su hrvatski narod i njegovi legitimni predstavnici u potpunosti opredijeljeni za budućnost BiH u Evropskoj uniji i NATO, te da rad na izgradnji evropske BiH nema alternativu.

Čović i Lavrov naglasili su obostranu predanost očuvanju mira i stabilnosti u BiH. Istaknut je značaj zaštite ustavnopravnog poretka, čime će se doprinijeti dugoročnoj stabilizaciji unutrašnjih prilika i osiguravanju sociojano-ekonomskih i integracijskih pomaka.

Posebno je istaknuto da tri konstitutivna naroda moraju biti apsolutno ravnopravna te da se prava konstitutivnih naroda ne smiju poricati.

U razgovoru o bilateralnim odnosima, ponovno je naglašena predanost Ruske Federacije, članice Savjeta za provođenje mira, unutrašnjoj stabilizaciji BiH i dugoročnom razvoju BiH kao savremenog evropskog društva.

Kada je riječ o situaciji u vezi epidemije virusa korona, Čović je izrazio zadovoljstvo međunarodnom solidarnošću i zahvalnost za pomoć koju je Ruska Federacija ukazala BiH.

AGENCIJE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare