Lava se izliva iz Etne - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Lava se izliva iz Etne

Lava sa Etne, najaktivnijeg vulkan u Evropi, a ujedno i najvećeg na kontinentu, počela je da se izliva.

A vatrena, bučna predstava koju izvodi danima ili nedeljama, čak i godinama, uvek je spektakularna. Srećom, poslednja etna koja je zaokupila svetsku pažnju nije prouzrokovala ni povrede ni evakuaciju.

Ali svaki put kad se vrati u dramatičnu akciju, oduševi promatrače i uzbudi geologe koji svoje karijere provode nadgledajući svaki njegov drhtaj.

Šta se sada dešava?

Etna je eruptirala 16. februara, uputivši visoke fontane lave, koja se kotrljala niz istočnu padinu planine prema nenaseljenoj dolini Bove, koja je široka pet kilometara i dugačka osam kilometara. Vulkan je izduvao kamenje pepela i lave koje su obasipale južnu stranu.

Aktivnost se nastavlja od tada, u rafalima manje ili više intenzivnim. Plamteća lava osvetljava noćno nebo u nijansama narandžaste i crvene boje. Ne zna se koliko će trajati ova runda uzbudljivih aktivnosti, kažu vulkanolozi koji rade u opservatoriji Etna, koju vodi Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju.

Dok je javna fascinacija počela prvim dramatičnim slikama ovog meseca, eksplozivna aktivnost započela je u septembru 2019. godine, a postala je mnogo jača pre dva meseca. Trenutna aktivnost uglavnom uključuje jugoistočni krater koji je stvoren 1971. godine od niza preloma.

Danas objavljeno

Zvijezda hit serije “Squid Game”: Teško je biti slavan, kćerka mi pomaže jer nemam menadžera

Vanja A

Madona završava scenario za film koji će snimati o svom životu

Vanja A

Potrebno nam je 8 zagrljaja dnevno!

Vanja A

Ostavite komentar