Laptop vam se pregrijava? Možda je razlog ovo - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Laptop vam se pregrijava? Možda je razlog ovo

Laptopovi mogu da se greju zbog velikog broja različitih razloga – dijagnostikovanje problema nije uvek isto, što znači da ćete morati da uradite nekoliko stvari pre nego što otkrijete u čemu je problem

Ako ste vlasnik računara i odjednom osetite da se pregreva, a toplina dolazi iz tastature, prva stvar koja bi mogla da vam padne na pamet je “pokvario se”. Skoro svaki vlasnik laptopa u nekom trenutku će osetiti da se računar zagreva, piše Business Insider.

Ako je vaš laptop pregrejan sve vreme, treba da vidite zbog čega se to dešava. U najgorem slučaju, sam će da se isključi ako ugrađeni senzor prepozna previsoku temperaturu.

Za početak, pažljivo obrišite laptop – ako imate pristup ventilatoru, očistite i njega od prašine. Za ovo korisitite vatu za uši ili komprimovani vazduh u limenci. Ako se odlučite za ovo drugo, obavezno nagnite laptop prema dole kako biste prašini sprečili ulazak u druge delove računara.

Najčešći krivci

Većina laptopova može normalno da radi na temperaturama do oko 40 stepeni Celzijusovih, ali ako ga koristite u krevetu, na jastuku ili ispod posteljine, porašće mu temperatura. Posteljina i jastuci zadržavaju toplinu te mogu da uzrokuju pregregrevanje računara ako ga stavite na njih kako biste radili. Takođe, imaju dosta nezgodnu osobinu blokiranja izlaza za ventilaciju.

Ugasite zahtevne aplikacije

Ukoliko primetite da se ventilator vašeg računara sve češće pali, razmislite o zatvaranju intenzivnih aplikacija. Na primer, ako u isto vreme imate upaljene Microsoft Excel, Adobe Photoshop i Google Chrome, ili samo koristite Chrome, predlažemo da ugasite ostale aplikacije sve dok vam neće trebati.

Pokretanje nekoliko aplikacija odjednom povećava opterećenje CPU-a ili procesora, dela računara koje radi sa korisničkim naredbama.

Razmislite o servisu

Ako se vaš laptop pregreva i gore navedene metode ne funkcionišu, ugasite ga, isključite iz struje i razmislite o nošenju računara stručnjaku. Preveliko zagrevanje može da ošteti računar i sve uskladištene podatke.

B92

Danas objavljeno

Intel govori da će nestašica procesora i grafičkih kartica trajati do 2023. godine

Zeljka

Samsungov Tizen OS će uskoro raditi na mnogo više televizora drugih brendova

Vanja A

Četiri rakete Sojuz biće lansirane 2022. godine

Vanja A

Ostavite komentar