Lansirana raketa, "osvanule" fotografije – ne zna se kada - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lansirana raketa, “osvanule” fotografije – ne zna se kada

Iranska državna televizija javila je danas da je Teheran lansirao raketu na čvrsto gorivo koja nosi satelit.

I to dan nakon što su se Iran i Evropska unija dogovorili da Teheran i Vašington nastave indirektne pregovore o spornom iranskom nuklearnom sporazumu.

Za sada se ne zna kada je tačno raketa lansirana, ali informacija je usledila nakon što su satelitske fotografije pokazale pripreme na pustinjskoj lansirnoj rampi, preneo je AP.

Iran je, takođe, priznao da planira testiranje rakete Zuljanah koja nosi satelit.

Državni mediji tvrde da je lansiranje rakete bilo uspešno. SAD strahuju da takva raketa dugog dometa može da nosi nuklearne bojeve, što Teheran demantuje, naveo je Rojters.

Vest o lansiranju rakete Zuljanah je objavljena nakon jučerašnje posete visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepa Borelja Teheranu, tokom koje je izjavio da će indirektni pregovori Irana sa SAD o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine uskoro biti nastavljeni.

“Spremni smo da nastavimo razgovore u narednim danima. Za Iran je važno da dobije sve ekonomske koristi koje podrazumeva sporazum iz 2015. godine”, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian dodajući da je sa Boreljom imao “dug, ali pozitivan sastanak”.

Borelj je naglasio da očekuje da će u narednim danima razgovori biti nastavljeni, a nesporazumi prevaziđeni.

“Prošla su tri meseca i moramo da ubrzamo rad. Veoma sam srećan zbog odluke koja je doneta u Teheranu i Vašingtonu”, izjavio je Borelj.

B92.

Danas objavljeno

S. Makedonija uvodi 1. septembra mjere za uštedu 15 odsto struje

M.

U Omišu razbijena ploča o slozi Srba i Hrvata

M.

Uhapšen Banjalučanin, pijan vrijeđao policajce

M.

1 Komentar

Vaske 26 Juna, 2022 at 10:31 pm

Ko se zadnji smije ….

Odgovori

Ostavite komentar