Lansiran prvi 6G test-satelit na svijetu - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Lansiran prvi 6G test-satelit na svijetu

Raketa-nosač pod nazivom Long March 6 lansirana je u orbitu iz Taijuan provincije u Kini, a sa njom i 13 satelita. Jedan od njih zove se “Univerzitet za elektroniku i tehnologiju”, i to je prvi 6G testni satelit na svijetu.

Njegova glavna svrha je osmatranje tla. Segmenti na koje se fokusira su urbana gradnja i praćenje i prevencija prirodnih katastrofa u poljoprivredi i šumarstvu, kao i u drugim industrijama gde se traže slične usluge.

Istovremeno, testiraće se terahercna komunikacija.

Satelit je, naravno, plod rada naučnika sa Univerziteta u Kini, u saradnji sa još nekoliko kompanija. Poznat je i pod nazivom “Tianjan 05”, težak oko 70 kilograma.

Uspostaviće primopredajnu vezu i izvršiti ispitivanja opterećenja koja može da podnese terahercna komunikaciona mreža, kako bi najbolje mogla da se primeni u svemirskim okolnostima.

Terahercna komunikacija i njene prednosti

U pitanju je komunikacija koja obuhvata ogroman spektar radio-talasa i ima velike brzine prenosa podataka. Velike su mogućnosti njene primene, kako na zemlji, tako i u svemiru. Takođe, u pitanju je jedna od ključnih tehnologija za budući razvoj šeste generacije mobilnih mreža – 6G.

Izvor: B92

Danas objavljeno

OPPO pokazuje kameru na uvlačenje uoči INNODAY 2021 događaja

Vanja A

Legendarna Pac-Man igra je dostupna za Facebook Gaming igrače i strimere

Vanja A

Vivo S12, Vivo S12 Pro, iQoo Neo 5S, iQoo Neo 5 SE, ključne specifikacije se pojavile pred lansiranje

Vanja A

Ostavite komentar