2. Aprila 2019.

Land Rover dobio na sudu: Kinezi da prestanu sa kloniranjem automobila

Big Portal

Pojedine kineske auto-kompanije već godinama kopiraju dizajn poznatih stranih modela, pa tako “klonirana” vozila prodaju na domaćem tržištu po znatno nižim cenama od originalnih automobila.

Brojne pritužbe i protesti svetskih proizvođača automobila čiji su modeli na ovaj način “pokradeni” nisu urodile plodom – sve do sada.

Jaguar Land Rover najzad je uspeo da na sudu u Pekingu dobije Jiangling Motor Corporation, nakon što je još pre tri godine podneo tužbu protiv te kompanije zbog kopiranja modela Range Rover Evoque prve generacije.

U presudi se navodi da kineski SUV Landwind X7 previše liči na Evoque i nalaže se proizvođaču da odmah obustavi proizvodnju tog vozila, prenosi Gardijan.

Osim što je u obavezi da prestane da pravi Landwind X7, kineski proizvođač moraće da plati i određenu novčanu nadoknadu Land Roveru zbog do sada načinjene materijalne štete, ali visina odštete nije poznata.

“Pozdravljamo odluku suda u Pekingu, koja će dodatno ojačati naše povrenje u investiranje u Kinu i osnažiti pravičnost presuđivanja kada je reč o intelektualnom vlasništvu”, kazao je Kit Bendžamin, šef pravnog tima Land Rovera.

Vest da je jedan proizvođač automobila sa Zapada dobio sudsku parnicu protiv kineskog proizvođača u slučaju zaštite intelektualne svojine ohrabriće i druge da pokrenu sopstvene tužbe.

Jedan od njih mogao bi da bude nemački Porsche, koji je još 2016. nameravao da tuži kinesku kompaniju Zotye zato što je prilikom konstruisanja vozila T700 iskopirala dizajn modela Macan proizvođača iz Štutgarta.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare