Land Cruiser bi mogao da ostane bez V8 motora - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Land Cruiser bi mogao da ostane bez V8 motora

Potreba da se snizi prosečna emisija ugljen-dioksida i smanji potrošnja goriva, uticaće na odluku menadžmenta Toyote da izbaci ovu pogonsku jedinicu iz ponude svog terenca.

Potreba da se snizi prosečna emisija ugljen-dioksida i smanji potrošnja goriva, uticaće na odluku menadžmenta Toyote da izbaci ovu pogonsku jedinicu iz ponude svog terenca.

Sudbina V8 motora u narednoj generaciji Toyote Land Cruiser je neizvesna, saznaje CarAdvice. I dok je ovaj terenac na različitim tržištima širom sveta dostupan i u drugim pogonskim opcijama, na jednom od najvažnijih – u SAD, prodaje se isključivo sa 8-cilindrašem.

U pitanju je 5.7 litarski 3UR-FE V8 koji proizvodi 386 ks (284 kW), koji Toyoti Land Cruiser omogućava da odgovori svim zadacima – da bude pouzdan “offroad” automobil, ali i drumska krstarica koja bez problema prelazi ogromne distance karakteristične za tako veliku zemlju kao što su Sjedinjene Države.

Ipak, kako se bliži dolazak potpuno nove generacije modela Land Cruiser, sve su manje šanse da ćemo u budućoj Seriji 300 ovog vozila videti V8 agregate. Osnovni razlog za odustajanje od V8 motora biće globalni trend smanjenja CO2 emisije, koji se sve više nameće kao imperativ na mnogim velikim svetskim tržištima.

Kao jedna od zamenskih opcija za ovaj agregat, spominje se turbo V6 motor, i to u obe varijante – benzinskoj i dizel, dok bi se kasnije u ponudi našao i V6 hibrid.

Australijski Land Cruiser 200 Altitude iz 2017. (Foto: Toyota promo)

B92

Danas objavljeno

U Srpskoj 60 odsto vozila starija od 15 godina

D

Jesu li električna vozila jeftinija za održavanje od dizelaša i benzinaca?

D

Za 90. rođendan kupio sebi Chevrolet Corvette C8

D

Ostavite komentar