Lamborghini "povlači ručnu" od 2020. - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Lamborghini “povlači ručnu” od 2020.

Italijanski proizvođač od naredne godine neće se fokusirati na rast prodaje, već na stabilizaciju proizvodnje. Značajniji skok prodaje ne očekuje se pre lansiranja četvrtog modela i 2025.

Lamborghini svakako nije kompanija poznata po masovnoj proizvodnji vozila. Ipak, u poslednjoj deceniji zabeležen je značajan rast prodaje za jednog proizvođača supersportskih automobila.

Počev od 2010, iz godine u godinu obarani su rekordi, pa se očekuje da 2019. Lamborghini završi sa oko 8.200 isporučenih automobila. Međutim, nakon nekoliko godina tokom kojih čelnici italijanskog proizvođača nisu krili da im je fokus na rastu prodaje, ovog puta se ističe potreba da se proizvodnja u narednom periodu stabilizuje na oko 8.500 vozila godišnje, a da se više računa povede o ekskluzivnosti automobila sa značkom bika.

Kako piše Automotive News Europe, koji je imao priliku da o tome razgovara sa prvim čovekom kompanije Stefanom Domenikalijem, u Lamborghiniju su više nego zadvoljni 2019. godinom i prodajnim rezultatima koji su ponovo rekordni zahvaljujući pre svega SUV modelu Urus. Ipak, u Sant Agati žele da “povuku ručnu” u godinama koje slede.

Lamborghini Urus (Foto: Lamborghini promo)

“Planiramo da u 2020. prodamo oko 8.500 automobila i da se zatim neko vreme stabilizujemo na tom nivou”, objašnjava Domenikali.

“Pretpostavlja se da će segment superautomobila beležiti rast od oko 3% godišnje, a samo Urus neće biti dovoljan za neko značajnije povećanje prodaje u godinama koje dolaze. Za novi skok i dostizanje granice od 10.000 automobila biće nam potreban 4. model, a on nije u planu pre 2025.”, kaže šef Lamborghinija.

Zato je realno da se u toj kompaniji okrenu unapređenju postojećih modela i stabilizaciji godišnje proizvodnje, zaključuje Stefanom Domenikali.

Inače, pomenuti 4. model u gami trebalo bi da bude GT automobila sa konfiguracijom sedišta 2+2, motorom postavljenim napred i zadnjim pogonom u bazičnoj verziji.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Test: Ford EcoSport 1.0 EcoBoost

Vanja A

Koji proizvođači automobili su u najvećoj meri prilagođeni veganima?

Vanja A

Lada Niva kamper

Vanja A

Ostavite komentar