Lamborghini namjerava da ograniči godišnju proizvodnju - BIGportal.ba
Auto-moto Šuška se šuška

Lamborghini namjerava da ograniči godišnju proizvodnju

Lamborghinijev šef Stefano Domenicali je objavio da u kompaniji očekuju da će se ove godine proizvesti i prodati preko 8.000 “razjarenih bikova.”

Lamborghinijev šef Stefano Domenicali je objavio da u kompaniji očekuju da će se ove godine proizvesti i prodati preko 8.000 “razjarenih bikova.” To će Lamborghini približiti brojki od 10.000 jedinica godišnje, a radi se o samonametnutoj granici koju u Lamborghiniju za sada neće prelaziti u želji da osiguraju ekskluzivnost svoje marke.

Kako piše portal Autonet, glavni razlog za veliki rast prodaje je model Urus. Naime, ovaj SUV je zaslužan za dupliranje Lamborghinijevih prodajnih rezultata. Tačnije, između 1. januara i 30. juna prošle godine Lamborghini je prodao 2.327 automobila širom sveta. U istom periodu ove godine Lamborghini je ostvario rast od 96% i prodao 4.553 vozila, od čega su 2.693 primerka Urusa.

Popularnost Urusa nije preterano iznenadila čelnika Lamborghinija jer su znali i pre nego što je stigao na tržište da će Urus biti motor rasta celokupne ponude. Sve to će se zajedno odraziti i na povećanje prihoda Lamborghinija.

Uz granicu od 10.000 proizvedenih jedinica godišnje izgleda da u Lamboghiniju ne planiraju dodatno proširivanje ponude s petim modelom. Potvrđeno je i da nemaju nameru da u skoro vreme u ponudu ubace električno pokretani sportski model jer “kupci trenutno nisu zainteresovani za takav automobil.” S druge strane hibridni pogonski sklopovi su sigurna stvar i do 2025. svi Lamborghinijevi modeli bi trebalo da imaju hibridni pogon.

Što se motorizacije tiče Domenicali je potvrdio da Urus sigurno neće dobiti V10 ili V12 motor. Dodao je i da bi naslednik Huracana mogao da napusti atmosferski V10 i da ga zameni s turbo motorom. Aventador, odnosno njegov naslednik bi trebalo da bude pokretan s atmosferskim benzincem, kao delom hibridnog pogonskog sklopa.

Na kraju dodajmo da je Domenicali potvrdio da u Lamborghiniju razmatraju mogućnost učestvovanja u najavljenoj Hypercar trkačkoj klasi koja će zameniti kategoriju LMP1.

Izvor: Autonet

Danas objavljeno

Da li klasične lance za snijeg mogu da zamijene tekstilni?

Vanja A

Poznati ruski terenac stiže u Ameriku

Vanja A

Istorija: MINI Cooper – sinonim za zabavnu vožnju duže od 60 godina

Vanja A

Ostavite komentar