Lamborghini Murcielago prodan za 400.000 dolara - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Lamborghini Murcielago prodan za 400.000 dolara

Kada se pojavio na tržištu, Murcielago je donio velike promjene za Lamborghini.

Murcielago ne samo da je poslužio za uvođenje pogona na sva četiri točka u ponudu modela s V12 motoroma, čime je Lamborghini napravio korak naprijed nakon desetljeća vladavine zadnjeg pogona, nego je postao i prvi model razvijen pod kontrolom Audija. Lamborghini je postao dio Volkswagen Grupe nešto ranije.

Murcielago je dizajnirao Luc Donckerwolke koji sada radi na Genesis, a model se pojavio na tržištu 2001. godine te se proizvodio deset godina. Njegov nasljednik Aventador se bliži kraju svog životnog ciklusa.

Lamborghini Murcielago prodan za 400.000 dolara

Lamborghini je proizveo svega 4.099 primjeraka Muricelaga koji je zadržao jednu značajnu karakteristiku prethodnika Diabla koju Aventador nema, a to je šestostepeni manuelni mjenjač, prenosi klix.ba.

Do 2006. godine godine je Lamborgini u ponudu uvrstio šestostepeni e-Gear automatizirani manuelni mjenjač s launch controlom kao opcijom. To je bio početak kraja kombinacije V12 motora i manuelnog mjenjača pa su sada primjerci Murcielaga s manuelnim mjenjačima znatno skuplji, posebno oni s malom kilometražom.

Upravo takav primjerak je prodan za 400.000 dolara. Proizveden je 2003. godine, pešao je nešto više od 4.600 kilometara. Dolazi sa poželjnim šestostepenim manuelnim mjenjačam uparenim sa 6,2-litarskim atmosferskim V12 motorom koji razvija 571 KS i 651 Nm obrtnog momenta. Naravno, snaga se prenosi na sva četiri točka.

Automobil je u originalnom stanju bez modifikacija, a oprema uključuje automatski klima uređaj, centralno postavljenu izduvnu cijev, stražnje usisnike i stražnji spojler koji je izvlači automatski, bi-xenon svjetla i 18-inčne felge. Karoserija je lakirana u Gialo Orion žutu boju, a unutrašnjost je presvučena crnom kožom sa žutim koncem.

Nezavisne.

Danas objavljeno

Nedeljna galerija: Ford Focus

Vanja A

Koliko često gledate u ovaj mjerač na instrument tabli i zašto je to važno?

V.R.

Kada ni Mini nije dovoljno mini

V.R.

Ostavite komentar