8. Novembra 2022.

Lalić nastavio svjedočenje o ubistvima: “Bilo riječi i oko atentata na predsjednika”

Big Portal

Svoje izlaganje nastavio je okrivljeni-svjedok Srđan Lalić.

On je tokom višesatnog svjedočenja priznao da su pripadnici kriminalne grupe pričali i planirali ubistvo predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“U januaru 2021. Marko (Miljković) i Veljko (Belivuk) su išli kod (Radoja) Zvicera povodom rođenja njegovog deteta. Pošto su od dela crnogorskih službi koje su pod kontrolom kavčana dobili informaciju da se sprema njihovo ubistvo, na aerodromu su se pojavili kao živi mamac, kako bi se pohapsili neki škaljarci. Dok su boravili tamo, a i posle sa oduševljenjem su govorili kako su ih vozili u naoružanim konvojima, kako deo službe stoji iza njih, kako bi to trebalo uspostaviti i ovde u Srbiji”, rekao je Lalić.

Zvicer je, kako je dodao, obezbedio oko pet miliona evra i pomoć dijela tih službi koje su za svrgavanje političkih strukturi u Srbiji, da se dovede neko podoban, ko bi radio u interesu klana.

“U tu svrhu su već i bila sprovođenja neka delovanja preko društvenih mera, ispisivanje parola. Najveću pepreku su videli u predsedniku. Bilo je dogovoreno da prvi veći protesti budu uz velike nemire, a sve u cilju pritiska na vladajuću strukturu. Bilo reči i oko atentata na predsednika. Bilo je reči o postavljanju eksplozivnih naprava na javnim površinama”, naveo je Lalić.

Detaljno svjedočenje o ubistvima

Lalić je danas u nastavku iskaza ispričao kako su isjekli na komade i samljeli tijelo Gorana Veličkovića u mašini, a ostatke bacili u Dunav kod Ritopeka. 

On je na suđenju rekao da su Veličkovića oteli i ubili 3. avgusta 2020. godine, a da su dan kasnije, on, Belivuk i još trojica došli do tajne prostorije u kući u Ritopeku i do podneva “uništavali tijelo”, u čemu je, kako je objasnio, prvi put učestvovao, prenosi Fonet.

Kako je naveo, mašina za mljevenje mesa je stajala na dvije palete, po podu i na zidovima bio je najlon.

“Tada sam prvi put video taj proces. Učestvovali smo svi”, naveo je on i dodao da je, “kad se sve to završilo, otišao na krov garaže i sa Belivukom zapalio odeću Veličkovića i tu najlonsku foliju, sekiru i parče ‘fosne’, na kojoj je odsečena glava”.

Naveo je da su se u večernjim časovima sva petorica vratili, utovarili džakove i spustili se vozilom do rijeke (Dunava). Lalić je rekao da je Miloš Budimir ušao u rijeku i izručio sadržaje džakova.

Detaljno o ubistvu Nikole Mitića

Lalić je, u nastavku svog izlaganja, govorio je i o detaljima ubistva Nikole Mitića, za čiju se otmicu i ubistvo tereti grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Lalić je ispričao da je Mitićevoj otmici prethodilo to što su u grupi saznali da ih pripadnici “Škaljarskog klana” prate i planiraju njihovu likvidaciju, a da je Mitić bio jedan od onih koji su pratili Belivuka i Miljkovića.

U danu kada je Mitić otet, jedan od pripadnika “Belivukovog klana” je rekao da je u pratnji zapazio i Aleksandra Šarca, koji je, inače, ubijen u tržnom centru Ušće 2020. godine.

Kako je Lalić objasnio, Mitića su prvo odveli u “bazu”, odnosno u prostorije stadiona FK Partizan, gdje su ga tukli, te da je tada Mitić priznao da radi za Lazara Vukićevića, koji je, takođe, kasnije ubijen od strane ovog klana.

Lalić je detaljno objasnio na koji način je sa Milošem Budimirom tukao i mučio Mitića, dok su ga ispitivali, nakon čega su ga, kako je rekao, udavili kablom za struju.

Nakon ubistva, ispričao je, uništili su tijelo, “kao i svaki put pre i posle toga – telo su samleli u mašini, a potom prosuli u reku, dok su lične stvari spaljivali”.

“Radulovića držali duže od dva meseca”

Lalić je otkrio i da su pripadnici grupe Belivuka i Miljkovića “držali više od dva meseca” u životu Crnogorca Mileta Radulovića zvanog “Kapetan”.

Ispričao je da je preko Radulovićevog kriptovanog telefona, istog dana namamljen Lazar Vukićević, a pokušali su da namame i Šarca, koji se brzo predomislio i nije htio da dođe na dogovoreno mjesto.

Kada su oteli Radulovića, Belivuk i Miljković su, prema riječima Lalića, ubili Adisa Spahića i Damira Hodžića, a njih je kuću u Crnoj Gori namamio čovjek kojeg su zvali “Zemo”, koji se infiltritao u “škaljarski klan” dok je radio za “kavčane”.

Takođe, rekao je da su Belivuk i Miljković iz Crne Gore naložili pripadnicima grupe da otmu Vukićevića, kojeg su doveli u kuću u Ritopeku, gdje je Vukićević izvadio pištolj i pucao u pravcu Miloša Budimira, ali su ga drugi pripadnici savladali.

Lalić je detaljno objasnio na koji način su Vukićevića mučili, kao i da je on preminuo usljed tog mučenja.

Belivuk i Miljković su se par dana nakon toga vratili u Srbiju iz Crne Gore, dodao je on.

Inscenirana pucnjava

Lalić je naveo i da je advokat Dejan Lazarević, dao jednu kuću u Lisičjem potoku na korišćenje ovoj kriminalnoj grupi. Kako je precizirao, nakon otmice Zdravka Radojevića, njegovo vozilo su odvezli u kuću koju im je dao Lazarević na korićenje.

Lalić je objasnio da su Miljković i Belivuk saznali da je Radojević planirao da ih ubije u toku jednog dječijeg rođendana, nakon čega su ga namamili u kuću u Ritopek, pričom da oni zajedno planiraju ubistvo jednog od braće Budimir.

Radojević je po dolasku u Ritopek, vezan nakon čega su pripadnici grupe uzeli njegov kriptovani telefon, kratko ga mučili, a potom ga je Belivuk ubio sjekirom.

Nakon ubistva Radojevića, pripadnici grupe su, kako obajšnjava Lalić, odlučili da kola koja su bila u njegovom vlasništvu uzmu i prodaju.

Takođe, kada je Radojević otet, pripadnici grupe su ga natjerali da napuni jedan pištolj mecima, koji su kasnije iskoristili da insceniraju pucnjavu na kuću jednog od braće Budimir.

“Ljepoja učestvovao u pokušaju ubistva Zvicera”

Lalić je otkrio danas u Specjalnom sudu u Beogradu da je ubijeni Milan Ljepoja učesvovao u pokušaju ubistva navodnog vođe Kavačkog klana Radoja Zvicera u Ukrajini i da ga je zbog toga likvidirala kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Ljepoju je u kuću u Ritopeku namamio Miljković, tako što mu je, kako je objasnio Lalić, obećao da će mu pokloniti blindirano vozilo.

Nakon što su pripadnici klana Belivuka od Ljepoje dobili informacije da je učestvovao u planiranju likvidacije Zvicera u Ukrajini, kao i dosta ostalih informacija ubistvima koja su planirana, odlučili su da ga ubiju.

Lalić je objasnio da su članovi klana krenuli rukama da dave Ljepoju, ali da im je Lalić onda dodao neku žicu i rekao da je tako “humanije”.

On je zatim počeo da priča o oružju, navodeći da je većina tog oružja na prevaru uzeta od Škaljarskog klana.

Pomenuo je da su između ostalog imali mitraljez, snajper, 10 pištolja “Glok”, kao i eksploziv.

Lalić je nastavio svoje izlaganje navodima da je kriminalna grupa imala struktura po uzoru na kartel, a vođe su bile Belivuk i Miljković.

Kada je riječ o drogi, Lalić je rekao da se grupa finansirala prodajom droge i obezbjeđivanjem klubova, kao i da su uglavnom trgovali kokainom, marihuanom i u posljednje vreme spidom.

Lalić je naveo da je njemu Zvicer u jednom trenutku poklonio kilogram kokaina, kao i da je on redovno sarađivao sa Zvicerom kada je u pitnju transport droge.

Očekuju se izlaganja Hrvatina i Spasojevića

Prethodno su pripadnici grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića dovedeni u Specijalni sud u Beogradu u koloni od dvije marice i šest automobila policije. Pripadnici grupe su dovedeni iz pritvora Okružnog zatvora.

Poslije iskaza Lalića očekuju se izlaganja i okrivljenih-svedoka Bojana Hrvatina i Nikole Spasojevića.

Svjedoci-okrivljeni su pristali da za kazne zatvora od 14, 15 i 18 godina pričaju o zločinima koje je grupa počinila.

Podsjetimo, Lalić je juče iznio niz izjava o brutalnim ubistvima za koje se ova kriminalna grupa sumnjiči. On je opisao kako u žrtve bile dovedene u kuću u Ritopeku, kao i kako su ubistva vršena ubrizgavanjem cijanida.

Prije iskaza Lalića, riječ je tražio drugookrivljeni Marko Miljković, koji je rekao da se Lalić na početku iskaza u ponedjeljak uznemirio što ne može da koristi bilješke.

“Naučio je tekst napamet. Gledao je u pod, nije mogao da gleda u oči. Izjavljivao je saučešće porodicama oštećenih, a niko od njih nije bio tu. Očigledno je instruisan od tužilaštva”, rekao je Miljković.

(Euronews)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare