1. Jula 2022.

Lajović otkrio detalje i stavio tačku na doping “skandal”

Big Portal

Brojni svetski mediji preneli su informaciju da je Međunarodna teniska federacija (ITF) dozvoljavala igračima da sami zakazuju svoje doping testove.

Navedeno je da su pre ovogodišnjeg Masters turnira u Majamiju, igrači su dobili pozive da sami zakažu termine za vađenje krvi, kako bi se testirali na doping.

“Smatram da ITF ne bi trebalo da najavljuje sportistima kada će ih testirati. Slično se u prošlosti dešavalo u biciklizmu, kada je svima rečeno da će biti testirani pre Tur de Fransa. To nije dobro”, rekao je tom prilikom Luis Orta, nekadašnji šef portugalske antidoping agencije.

Momentalno je stigla hitra reakcija “optuženih”, među kojima su bile teniserke Medison Kiz i Andrea Petković, koje su poručile novinarima da “prestanu da šire laži”.

Zbog toga smo na Vimbldonu o celoj situaciji upitali Dušana Lajovića, koji je bio primoran da zakasni na pres konferenciju posle poraza u drugom kolu od Aleksandra Bublika upravo zbog – doping testa.

https://twitter.com/andreapetkovic/status/1539281993019670528

Protokli su uvek bili isti i striktni. Ti zakazuješ na određenim turnirima za svoj biološki pasoš, to je dva ili tri puta godišnje, tu daješ krv kojom oni prave tvoj biološki pasoš i upoređuju tu krv u odnosu na tvoje prethodne godine i gledaju neke promene. Pored toga imaš doping testove tokom turnira i izvan turnira. Izvan turnira imaš slotove gde ti moraš da u toku svakog određenog dana moraš da navedeš sat vremena na kojoj ćeš ti adresi tačno biti i to je period kada oni dolaze. Ako nisi na toj adresi onda je to minus, odnosno opomena, a tri minusa su suspenzija. Uglavnom su adrese kod kuće, kada si kod kuće, ili hotel na turniru, a uglavnom bude rano ujutru, jer je najveća verovatnoća da si od 7-8 kod kuće, pa da ne bi rizikovao da propustiš taj termin”, rekao je Lajović srpskim novinarima u Londonu.

Lajović ističe da nikakvih promena u testiranju nije bilo i da se radi isto kao što se radi već punu deceniju.

“Na turniru se uglavnom dešava posle mečeva, ali zavisi od turnira, negde je kada pobediš, negde kada izgubi. Mene su testirali sada i pre četiri dana pred turnir, odnosno u subotu ujutru, tako da dva puta u nedelju dana. Barem iz mog slučaja nisam primetio da ima nekakvih izuzetaka ili nečega što se drugačije radi u odnosu na neke druge”, objasnio nam je trenutno 64. teniser planete.

Novinar Janik Šnajder, koji je radio na pomenutom istraživanju, naveo je da je ITF u jednom trenutku razmatrao da suspendije nekog “visokorangiranog igrača”, ali da ništa od toga na kraju nije bilo.

Govorilo se i o tome da pravila mogu da se “saviju”, ali Dušan stavlja tačku na to.

“Pravila su jasna. Bitno je da ti se ne dešavaju ti propusti, jer tu nema… Ako se tri puta ne pojaviš, to je kao da si pozitivan. To je najveća fobija svih igrača, pogotovo što je u tenisu jako teško konstantno ispratiti promenu plana, jer ti nekada završiš, izgubiš i promeniš let. Recimo, ako završiš u četvrtak i promeniš let, moraš da promeniš adresu za sledeći dan, stalno moraš nešto da menjaš…”, 
ispričao nam je Lajović i podvukao:

“Dešavaju se situacije kada zaboraviš. Ja sam imao jednom jedan minus, pre oko dve i po godine. Nije prijatna situacija kada znaš da ti se to desi. Ja sam tada otputovao ujutru na turnir, dan ranije nego što je trebalo, a ostalo mi je prijavljeno da sam kod kuće – i oni došli baš to jutro. Dešavaju se takve stvari, ali mislim da su se nekako svi uhodali, jer je to manje-više nov sistem, nije bilo tako pre jedno deset godina”.

https://twitter.com/honestsport_ew/status/1539554410312892417

Luka Nikolić (@luksie1)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare