Lajen: Želimo Zapadni Balkan na našoj strani i što bliže EU - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lajen: Želimo Zapadni Balkan na našoj strani i što bliže EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da EU želi Zapadni Balkan na svojoj strani. Ocenila je da je važno da se EU drži ideje pristupnih pregovora, ali i da je bitno saslušati pozicije zemalja članica kada je reč o izmenama u okviru tog procesa.

Ursula fon der Lajen se založila za paralelne procese revizije i odvijanja pristupnih procesa zemalja kandidata.

“Strateški je apsolutno važno da što jasnije pokažemo Zapadnom Balkanu da ih želimo na našoj strani i da imamo veliki interes u njihovom približavanju EU”, poručila je Fon der Lajenova.

Predsednica Evropske komisije posle prvog sastanka novog tima komesara ponovila je u Briselu da je odluka o neotvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila “strateška greška” EU.

Ocenila je da je važno da se EU drži ideje pristupnih pregovora, ali i da je bitno saslušati pozicije zemalja članica kada je reč o izmenama u okviru tog procesa.

“Kada je reč o pristupnim pregovorima ja bih se založila da promene procesa idu paralelno, odnosno da se zemljama dâ prilika da počnu pristupne pregovore”, kaže Fon der Lajenova.

Komesar za proširenje Oliver Varhelji naglasio je pred Evropskim parlamentom da se pravila ne mogu menjati za zemlje koje su već počele pristupne pregovore kao što su to Srbija i Crna Gora.

“Kada je reč o pregovorima koji već traju, oni ne mogu kretati iz početka. Pravila se ne mogu menjati usred igre, već se rešenja moraju nalaziti u skladu sa postojećom politikom”, zaključio je Varhelji.

RTS

Danas objavljeno

Napadnuta američka baza u Siriji

V.R.

Bivša holandska kraljica pozitivna na koronu

V.R.

Incident iznad Crnog mora: Ruski avion skrenuo, NATO ignorisao

V.R.

Ostavite komentar