Lajen: Pojedinačna nabavka vakcina bi "politički pocijepala" EU - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Lajen: Pojedinačna nabavka vakcina bi “politički pocijepala” EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjvila je danas da je EU spremna da razmotri svaki prijedlog koji vodi bržem okončanju pandemoje Kovid-19, uključujući i prijedlog SAD o razmjeni tehnologija za prozvodnju vakcina.

“Spremni smo da razmotrimo pitanje ukidanja intelektulane svojine kada je riječ o vakcinama, ako to može doprineti cilju”, poručila je Fon der Lajenova u svom video obraćanju Univerzitetu evropskog instituta.

Ona je ocijenila da je kampanja vakcinacije pokazala svoju uspješnost, a da je Evropa danas stigla i prestigla mnoge dijelove svijeta po broju vakcinisanih, ali i izvoza vakcina.

“U Evropi se svaki sekund vakciniše 30 građana. Na dnevnom nivou vakcinišemo 30 miliona ljudi. U julu ćemo moći da stignemo do našeg cilja, a to je 70 procenata vakcinaisane odrasle populacije”, rekla je Fon der Lajenova.

Ona ocjenjuje da bi pojedinačna nabavka vakcina po zemljma članicama “politički pocijepala” EU, uz ogromne posljedice po jednistveno tržište i ekonomiju.

Predsjednica EK navodi da je EU svojom zajedničkom politikom nabavke vakcina uspjela da do sada obezbijedi 200 miliona doza za svoje građene i još toliko podijeli širom sveta.

Ona je pozvala sve zemlje svijeta gdje se proizvode vakicne protiv kovid-19 da, po ugledu na EU, dozvole izvoz vakcina.

“Evropa je danas apoteka svijeta i ponosni smo na to”, zaključila je Ursula fon der Lajen.

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar