3. Marta 2021.

“Lajčaku treba hiljadu puta ponoviti – nema šta da nam donosi i govori”

Big Portal

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas dolazi u Beograd, gde će razgovarati s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić.

“Treba mu hiljadu puta ponoviti da nema napretka dok se ne formira Zajednica srpskih opština”, kazao je on u emisiji Fokus televizije B92.

Drecun je ukazao na to da Lajčak u vođenju dijaloga Beograda i Prištine ne sme da dozvoli da Priština zloupotrebi pregovore, koji nisu statusni, za traženje međusobnog priznanja.

“Ne da nećemo da razgovaramo, nego nećemo ni da razmišljamo o međusobnom priznanju”, kazao je Drecun.

Drecun je kazao da nas više niko ne može da ucenjuje Srbiju, te da je geopolitička situacija takva da i oni koji mogu daucenjuju Srbiju, moraju da razmisle gde će to usmeriti zemlju.

“Nama su stavovi jasni, nema šta da nam dolazi Lajčak i govori ili donosi non-pejper. Pa non-pejper je napisao Bajden kada nam je poslao čestitku za Dan državnost. Kada je rekao da nam čestita, ali traži da priznamo Kosovo. Da li ćemo na to pristati? Pa nećemo”, rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, ne očekuje brz napredak ni pomak u dijalogu zbog Prištine.

“Očekujemo da se Priština natera da se ponaša kao predvidljiv sagovornik”, ocenio je Drecun.

Kaže da ne očekuje pomake ni zbog toga što nakon formiranja vlade u Prištini slede izbori za predsednika.

“I šta smo uradili? Malo smo se sastajali i ništa. Mislim da optimizam Lajčaka nije opravdan”, kazao je on.

Govoreći o suđenju za zločine OVK, Drecun je rekao da je značajno što je podignuta optužnica protiv vrha OVK, među kojima je i Hašim Tačin.

“Tužilaštvo ima dosta dokaza, očekujem da će biti optužnica i protiv Ramuša Haradinaja”, kazao je on.

Drecun je kazao da Priština planira da izdvoji 20 miliona evra kako bi odbranila vrh OVK, te da Srbija mora na to da odgovori.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare