Lajčak: Volja za dijalogom i u Beogradu i u Prištini - BIGportal.ba
Region Vijesti

Lajčak: Volja za dijalogom i u Beogradu i u Prištini

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je sinoć da i u Beogradu i Prištini postoji volja za dijalogom i “apsolutno razumijevanje” da on nema alternative.

Lajčak je naveo da prije ljeta očekuje da dođe do susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kutrija.

– Glavni zaključak mojih razgovora u Prištini i Beogradu je da postoji volja za dijalogom, da postoji apsolutno razumijevanje da dijalog nema alterantivu i da je dijalog apsolutno ključan za normalizaciju odnosa i evropski put, ali i za normalnu atmosferu između Kosova i Srbije – rekao je Lajčak za N1.

Kako je naglasio, nijedan od aktera sa kojima se susreo na KiM i u Srbiji nije postavio pitanje da li potreban dijalog.

– To je ključna poruka koju nosim sa sobom u Brisel – poručio je Lajčak.

Na pitanje da li je riječ o tehničkom ili političkom dijalogu, Lajčak je rekao da ne vidi da postoije dva dijaloga, već da postoji samo jedan dijalog, koji je politički po definiciji.

On je podsjetio da je 10 godina dijalog vodio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

– Deset godina je dovoljno dugo za pregovarački proces. Sa dolaskom nove Evropske komisije donijeta je odluka da moramo da se fokusiramo na taj proces i da imamo nekoga ko će u EU da prati i bavi se tim procesom 24 sata dnevno sedam dana u nedjelji i da to što pregovaramo bude jedan sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije – rekao je Lajčak.

Kako je naglasio, taj sporazum treba da riješi sva otvorena pitanja “jednom i zauvijek”.

– To znači sva otvorena pitanja koja do sada nisu bila na stolu, ali i ona koja jesu dogovorena, ali nisu ispunjena ili su samo djelimično ispunjena – objasnio je on.

On je dodao da je jedan od glavnih ciljeva njegove posjete bio da se sastane sa Kurtijem kao pobjednikom na izborima na KiM i da sa njim razgovara o dijalogu i nastavku tog procesa.

– On nije bio upućen u dijalog, pa je za mene bilo bitno da od mene dobije punu informaciju o dijalogu. Zaključak naših razgovora, a proveli smo više od tri sata zajedno je da on razumije da je dijalog potreban, on je spreman za nastavak i on je taj koji će da vodi delegaciju Kosova. Sperman je da dođe u Brisel i sastane sa Vučićem. To treba da se dogodi u razumno brzo vrijeme nakon formiranja institucija – naglasio je Lajčak.

On je dodao da ima dovoljno prostora za taj proces.

– Kurti ubijeđen da sva pitanja može da riješi relativno brzo. Mi imamo sigurno do kraja godine dovoljno prostora da se usredsredimo na dijalog jer Srbija očekuje izbore za godinu dana, otrpilike sljedeće godine na proljeće. Imamo dovoljno prostora i očekujem da će prvi sastanak u razumno vrijeme nakon formiranja svih potrebnih institucija sigurno biti prije ljeta – naveo je Lajčak.

Naglasio je i da dijalog ispunjava nekoliko funkcija, od kojih je, kako je naveo, glavno da se dogovori sporazum.

– Osim toga, dijalog je i jedina platforma za razgovor između Beograda i Prištine, uz prisustvo EU – naveo je Lajčak.

Kako je dodao, iskustvo pokazuje da ako nema dijaloga, onda nema platforme za rješavanje pitanja.

– I onda se to rješava porukama preko medija, što nije najefikasniji način rješavanja. Ako nema dijaloga tenzije rastu, ako ima tenzije padaju. Svim partnerima je jasno, svi znaju da je dijalog potreban – naglasio je Lajčak.

Danas objavljeno

Srednjoškolci u Srpskoj ponovo u školskim klupama

M.

Nuklearna katastrofa u nastajanju? Snažan zemljotres uzročnik, spasilački timovi na terenu

M.

Tiodorović optimističan, donekle

M.

Ostavite komentar