Lajčak: Težak sastanak, saglasnost za nastavak dijaloga - BIGportal.ba
Region Vijesti

Lajčak: Težak sastanak, saglasnost za nastavak dijaloga

Visoki predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je današnji sastanak u Briselu delegacija na visokom nivou Beograda i Prištine bio težak, te da je jedini ishod da će se dijalog nastaviti.

Lajčak je naveo da je sastanak pokazao potpuno različit pristup dvije strane, prenosi RTS.

  • Posljedica toga je da smo danas postigli veoma malo – rekao je Lajčak nakon sastanka delegacija, koje su predvodili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

Lajčak je naveo da je razgovarano o nekoliko različitih predloga, a da je jedini ishod o kojem danas može da izvesti da će se dijalog nastaviti.

  • Strane su se saglasile da će glavni pregovarači održavati sastanke na mjesečnom nivou posredstvom EU, da će se rješavati aktuelna pitanja i pripremiti sastanci na visokom nivou u odgovarajućem trenutku – dodao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, Vučić i Kurti su se dogovorili da se sastanu u septembru.

  • Za EU je važno da naglasimo da evropska budućnost Srbije i samoproglašenog Kosova zavisi od normalizacije njihovih odnosa. Zato očekujemo od obje strane da rade zajedno, da prevaziđu nasljeđe prošlosti i riješe sva nijerešena pitanja – naveo je Lajčak.

Današnjem sastanku na viskom nivou prisustvovao je i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj

Danas objavljeno

Hrvatska: Zaražena 1.061 osoba

M.

Skinuta zastava Srbije sa repetitora u Vitini

M.

Haos u Španiji ne posustaje, lava nosi sve pred sobom

M.

Ostavite komentar