Lajčak stiže u Prištinu, može li EU da riješi pitanje Kosova i Metohije? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Lajčak stiže u Prištinu, može li EU da riješi pitanje Kosova i Metohije?

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajajčak, posetiće region ove nedelje kako bi pripremio teren za buduće pregovore Beograda i Prištine, piše Kosovo onlajn

Iako ni Brisel ni Vlada Kosova nisu zvanično razjasnili datum i dnevni red sastanaka, Koha javlja da će slovački diplomata sutra stići u Prištinu, gde će razgovarati sa predstavnicima institucija.

Ovo je Lajčakova prva poseta od njegovog imenovanja za izaslanika EU za dijalog.

Jeta Krasnići iz Demokratskog instituta Kosova (KDI) rekla je da je zbog nedostatka transparentnosti ovog procesa na Kosovu, ali i nedefinisane posredničke uloge između SAD i EU, bilo teško predvideti njegov tok, prenosi Kosovo onlajn.

“Još uvek nije jasno koliko će dinamičan biti proces u kojem posreduje EU, imajući u vidu da unutar kosovskog političkog spektra postoji podeljeno stajalište o očekivanjima od posredovanja EU. S druge strane, imamo još jedan proces u kojem posreduju SAD, tako da je više nego neophodno jasno razumevanje uloge EU i SAD, razjašnjenje kosovskog stava i očekivanja od procesa dijaloga uopšte”, rekla je Krasnići.

Donika Emini iz “Civikosa” vidi aktiviranje Lajčaka kao pokušaj Evropske unije da povrati primat u dijalogu, u vreme kada je traženo da vođstvo ovog procesa bude povereno Sjedinjenim Američkim Državama.

“Ova poseta je pokušaj EU da postane strana u procesu koji su posedovali, ali od kojeg su odustali. Ove posete Đuzepa Borelja ranije i Lajčaka sada su pokušaj da se odredi tok budućeg procesa dijaloga između Kosova i Srbije”, navela je ona.

Sada imamo angažman SAD, koje pokušavaju da dovedu strane do sporazuma, ali naravno da je umešanost Evropske unije pozitivna stvar, rekla je Emini.

Danas objavljeno

Rusija prijeti Norveškoj: Osveta

Vanja A

NATO jača istočno krilo

Vanja A

Borjana Krišto kandidat HDZ-a za Predsjedništvo BiH

Vanja A

Ostavite komentar