Lajčak: Sastanak Vučića i Kurtija za nekoliko nedjelja? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Lajčak: Sastanak Vučića i Kurtija za nekoliko nedjelja?

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je danas poslije sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da treba nastaviti razgovore o normalizaciji odnosa i naredne korake u tom procesu, a da sastanak na visokom nivou sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i Kurtijem očekuje za nekoliko nedjelja u Briselu.

Lajčak je rekao da je sa Kurtijem razgovarao i o dešavanjima na sjeveru KiM kao i o tome kako da se proces dijaloga normalizuje, prenosi Reporteri.

  • Srećom od 23. novembra više nemamo rokove i krize i možemo da razgovaramo o suštini. Zato sam ovdje. Da ove razgovore pretvorim u normalizaciju odnosa i da na osnovu dokumenta koji sam ovdje predstavio i razgovaramo o sljedećim koracima u procesu. Želimo da iskoristimo ovaj zamah i želimo da se sastanak na visokom nivou održi za nekoliko nedjelja – rekao je Lajčak na konferenciji za novinare.

On je prenio da je sa Kurtijem razgovarao o situaciji na sjeveru KiM posle povlačenja Srba iz prištinskih institucija, policije i pravosuđa kao i o pripremama za lokalne izbore.

  • ?edno je jasno, da imamo ogroman bezbjednosni vakuum koji nije dobar za ljude i želimo da se vratimo u normalu, gdje policija radi svoj posao i gde funkcionišu sudovi – naglasio je Lajčak.

Na pitanje o rokovima za postizanje sporazuma i martu 2023. godine, koji je Kurti pomenuo kao rok za normalizaciju odnosa, Lajčak je rekao da nije “čovjek rokova“, ali je naveo da je sada “pravi trenutak“ i da “nema vremena za gubljenje”, prenosi list.

  • Vjerujemo da nema vremena za gubljenje. Nema pritiska, ali ne želimo da izgubimo ovaj trenutak. Razgovarali smo i o dešavanjima na sjeveru. Razgovarali smo i o energetskom sporazumu koji tek treba da se primijeni. Ponovo imamo normalnu situaciju, što je pozitivno – ocijenio je Lajčak.

Danas objavljeno

Panika: Rusi podigli MiG-31K

M.

Orkanska bura prevrnula turistički brod kod Tivta

M.

Amerika oborila navodni kineski špijunski balon

M.

Ostavite komentar