Lajčak: Razgovori Beograda i Prištine su bili napeti - BIGportal.ba
Region Vijesti

Lajčak: Razgovori Beograda i Prištine su bili napeti

Specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine ocenio je da su razgovori u Briselu bili kao i uobičajeno napeti, i ne uvek laki ali da je preovladavala volja obe strane da se postigne napredak uprkos bolnim i teškim temama koje čekaju učesnike.

U Briselu su se danas sreli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti. To je bila treća runda razgovora od kako je u julu nastavljen dijalog posle 20 meseci pauze.

  • Važno je da su se obojica lidera, nakon sastanka u Vašingtonu, i pre nastavka razgovora na najvišem nivou, potvrdili da je među najvažnijim ciljevima EU integracija kao i nastavak rada na dijalogu kojem posreduje Evropska unija. Kako smo to razjasnili, zajednička posvećenost i razumevanje prioriteta su esencijalni za napredak ka evropskom putu. Na današnjem sastanku razgovarali smo o ekonomskoj saradnji, nestalim i raseljenim licima, temama koje smo otvorili na prethodnim sastancima. Srećan sam što mogu da objavim da smo postigli pun napredak u ovim diskusijama. Po prvi put smo otvorili pitanja o aranžmanima za nevećinske zajednice (ZSO, prim.aut ) i rešavanje međusobnih finansijskih potraživanja i imovine – najavio je Lačak.

Sledeći put ove dve teme biće, istakao je specijalni predstavnik EU, predmet razgovora.

  • Razgovori su, kao i uobičajeno bili napeti, i ne baš laki. Ali, preovladavala je volja obe strane da se postigne napredak uprkos bolnim i teškim temama koje su pred nama. Dogovorili smo se da nastavimo tehničke razgovore sledeće nedelje, a razgovore na visokom nivou kasnije ovog meseca – kazao je Lajčak.

(Blic)

Danas objavljeno

“Amerika koristi NATO da kontroliše saveznike”

M.

Optimističnije brojke u RS: Jedan novi slučaj zaraze koronom, nema preminulih

M.

Saobraćajka kod Gradiške: Automobil sletio sa puta, povrijeđene tri ososbe, dvije na liječenju u UKC Srpske

M.

Ostavite komentar