Lajčak-Palmer: Rješenje za Zajednicu opština sa srpskom većinom naći u dijalogu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Lajčak-Palmer: Rješenje za Zajednicu opština sa srpskom većinom naći u dijalogu

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer izjavili su da je na stranama u dijalogu da pronađu rješenje u vezi sa pitanjem Zajednice opština sa srpskom većinom.

Za razliku od Lajčaka koji nije komentarisao pitanje završetka dijaloga, Palmer je izričito rekao da SAD očekuju da se dijalog završi uzajamnim priznanjem Kosova i Srbije.

U obraćanju novinarima po završteku dvodnevne posjete Prištini, Lajčak je rekao da bi 2021. godina trebala da bude dobra za odnose između EU i zapadnog Balkana.

  • Došli smo u Prištinu da bismo demonstrirali transatlantsku saradnju, uoči junskog sastanka premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića – istakao je Lajčak.

U novembru će, najavio je Lajčak, biti održan samit EU i to je prilika da se dogodi napredak za zapadni Balkan.

Sa druge strane, Palmer je ponovio više puta da je “glavni cilj dijaloga uzajamno priznavanje i koraci na putu dvije zemlje ka članstvu u EU”.

  • SAD su partner u procesu i vizija SAD je unapređenje dijaloga ka postizanju konačnog sporazuma – rekao je Palmer naglašavajući da je stav SAD da bi rješenje pitanja Zajednice opština sa srpskom većinom trebalo da nađu strane u dijalogu.

Predsjednik privremene vlade Kosova Aljbin Kurti izjavio je danas u Prizrenu da SAD i EU ne vrše pritisak na prištinske vlasti da se nastavi dijalog sa Beogradom, ali je, kako su prenijeli mediji na albanskom jeziku, potvrdio da će se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu održati sredinom juna.

  • Nema pritiska, diskusije su u toku, dijalog će biti principijelan, biće fer, jer Kosovo nije objekat – rekao je Kurti.

Govoreći o pitanju Zajednice opština sa srpskom većinom, on je rekao da “na Kosovu ne može postojati monoetničko udruženje”.

  • Neophodno je da se integrišu svi građani, bez obzira na etničku pripadnost, a ne da se prave zgrade koje ih dijele – dodao je Kurti, potvrdivši da su Lajčak i Palmer na sastanku sa njim iznijeli stav da će pitanje rješenja Zajednice opština sa srpskom većinom biti riješeno u direktnim pregovorima Beograda i Prištine.

Lajčak i Palmer sutra će boraviti u Beogradu gdje bi trebalo da se sastanu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Danas objavljeno

Krivokapić preuzeo funkciju ministra pravde Crne Gore

M.

Upozorenje: “Nova runda sukoba”

M.

Zelenski jasan: “Ne planiramo”

M.

Ostavite komentar