31. Januara 2022.

Lajčak: Niko ne želi Republiku Srpsku na Kosovu

Big Portal

Lajčak je u intervjuu za Gazetu ekspres rekao da Kosovo i Srbija treba da ispune sve do sada dogovoreno u Briselu i dodao da i Kosovo i Srbija imaju pravo da podnesu svoje predloge za ZSO.

“Niko razuman ne želi ”Republiku Srpsku” na Kosovu. Srbija ima pravo da podnese svoje predloge za ZSO, ali Kosovari neće biti primorani da potpišu bilo šta što je štetno za njihovu zemlju. Moja poseta Prištini i Beogradu sa Gabrijelom Eskobarom ima tri svrhe”, rekao je Lajčak.

Govoreći o zajedničkoj poseti Prištini i Beogradu sa predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, Lajčak je rekao da postoje tri cilja te posete, od kojih je kao prvi naveo da se pošalje poruka jedinstva i da se pokaže da dijalogu posreduje EU, a da ga podržavaju SAD.

Kao drugi je naveo “da slušamo partnere i razgovaramo sa njima kako da nastavimo dalje sa procesom i treće, da razgovaramo o nekim aktuelnim pitanjima”, naveo je on.

Lajčak je ukazao da ne postoji rok za konačni dogovor, ali dodao da se, ako postoji volja, on može postići u roku od nekoliko meseci.

Na pitanje o tome da li će ZSO imati izvršnja ovlašćenja Lajčak nije konkretno odgovorio.

On je naveo da niko neće ponuditi pismo i reći “potpišete”, i dodao ” vi ste ravnopravna strana u procesu i imate apsolutno pravo da u procesu iznosite svoje predloge

” I, umesto da kažemo da ovo ne želimo ili ne želimo, bolje bi bilo da kažemo “ovo je ono što mi predlažemo”, “tako želimo da se to uradi” ,rekao je Lajčak.

Na pitanje ima li i Srbija pravo da daje predloge o ZSO odgovorio je:

“Naravno, jer ste ravnopravne stranke i raspravljate. A mi smo tu da vam pomognemo sa idejama koje su zasnovane na evropskom standardu i evropskom modelu”, rekao je Lajčak

Na pitanje da li veruje da bi Aleksandar Vučih i Aljbin Kurti mogli da postignu konačan dogovor, Lajčak je odgovorio potvrdno, navodeći da su to dva jaka lidera koji imaju podršku naroda da nešto urade.

“Oni znaju da je to i očekivanje međunarodne zajednice. Ali, pre svega, mislim da su dužni da normalizuju odnose, jer trenutno stanje nije dobro. Dakle, oni imaju ono šta je potrebno i mogu da donesu ove odluke. Ne kažem da je lako jer je izuzetno osetljivo, ali imamo lidere sa jakim mandatima i oni to mogu”, rekao je on.

Na pitanje da li je EU izabrala pravi format za razgovore, ili bi možda bilo bolje da se organizuje konferencija kojoj bi prisustvovali i drugi lideri EU, Lajčak je rekao da smatra da je sadašnji format prikladan jer se konferencije organizuju kada su u pitanju velike krize ili kada postoji opasnost od velikog oružanog sukoba, što ovde nije slučaj.

“Srećom, nismo u toj fazi. Imamo proces koji pomaže EU i koji je vrlo logičan, jer Kosovo i Srbija imaju za cilj članstvo u EU i to može samo Evropska unija. I drugo, želimo da budemo sigurni da svi sporazumi približavaju Kosovo i Srbiju Evropskoj uniji. To su sporazumi zasnovani na pravilima i standardima EU. Dakle, EU format je logičan”, rekao je Lajčak.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare