Lajčak: Nikad nisam čuo za tajni sporazum o Kosovu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Lajčak: Nikad nisam čuo za tajni sporazum o Kosovu

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da nikada nije čuo da je spreman tajni sporazum o Kosovu, istakvši da je kvalitet sporazuma važniji od roka za njegovo postizanje.

Lajčak je sumnje o postojanju takvog sporazuma, o kojima je javno govorio kosovski premijer u ostavci Aljbin Kurti, nazvao “spekulacijama”.

“Ne želim da nagađam, nikad to ne radim. Nisam video takav sporazum i niko mi nije rekao da postoji takav sporazum. Radim sa činjenicama, pred nama je jasan dnevni red, imamo dijalog, znamo koji nam je cilj, pa spekulacije prepuštam drugima”, rekao je Lajčak u intervjuu za”Rubikon”, prištinske TV “Klan”.

“Potpuno sam fokusiran na ono što mi predstoji, a to je dijalog, koji je moj mandat”, ponovio je Lajčak.

Lajčak je rekao da je u prvim mesecima sledeće godine realno očekivati sporazum, ali je naglasio da je od roka važniji njegov sadržaj.

“Realno je očekivati konačan sporazum, realno je očekivati dobar sporazum, sporazum koji će pomoći Kosovu i Srbiji na putu ka EU, dobar sporazum za region, sporazum koji će poboljšati život građana na Kosovu. Nije bitno da li se to događa u februaru, martu ili aprilu. Ono što je bitno je njegov kvalitet”, rekao je Lajčak.

Upitan da li će biti “mera Evropske unije protiv Beograda, zbog kampanje protiv priznavanja nezavisnosti Kosova”, slovački diplomata je rekao da je “Evropska unija jasno stavila do znanja da očekuje da se obe strane uzdrže od bilo koje aktivnosti koja ima potencijal pogoršavanja atmosfere”.

“Želimo da stvorimo povoljnu atmosferu za pozitivan ishod dijaloga i to su naša očekivanja”, podvukao je Lajčak.

RTS

Danas objavljeno

Policija na nogama: U banjalučkom naselju u kontejneru pronađen više bombi

M.

U Crnoj Gori uhapšen Slobodan Peković, osumnjičen za ratne zločine u BiH

M.

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

Ostavite komentar