Lajčak: Ideja o razmjeni teritorija suprotna uslovima za dogovor - BIGportal.ba
Region Vijesti

Lajčak: Ideja o razmjeni teritorija suprotna uslovima za dogovor

Specijalni izvjestilac EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kaže da je cilj dijaloga kome posreduje EU da se dođe do pravno obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova.

–To mora biti usklađeno sa međunardonim pravom i doprinijeti stabilnosti regiona. Ideja o razmjeni teritorija suprotna je tome – napisao je Lajčak na svom Tviuter nalogu.

Prošle nedjelje evropski komesar za proširenje Oliver Varheji ocijenio je da je u dijalogu Beograda i Prištine neophodno da se postigne dogovor koji je obostrano prihvatljiv i koji ne predstavlja rizik za druge zemlje u regionu.

–Razmjena teritorija je u drugom planu, ono što je primarno jeste da imamo dvije strane za stolom spremne da razgovaraju i dođu do rješenja – kaže Varheji.

Prethodno je šef diplomatije EU Žosep Borel konstatovao da EU “ne može biti veći katolik od pape” kada je riječ o dogovoru Beograda i Prištine.

Prištinski mediji su ovakav odgovor protumačili kao potencijalnu Borelovu podršku ideji o razmjeni granica što je kasnije demantovano iz kabineta visogog predstavnika.

Tanjug
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Danas objavljeno

Ko najavljuje: Nije li kraj? “Omicron nije posljednji soj”

Vanja A

Francuz pokušao da prevesla Atlantik, pronađen mrtav u kabini plovila

Vanja A

Odobreno slanje oružja u Ukrajinu

Vanja A

Ostavite komentar