Lajčak i Eskobar: Dogovoreno mora da bude sprovedeno - BIGportal.ba
Region Vijesti

Lajčak i Eskobar: Dogovoreno mora da bude sprovedeno

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar pozdravljaju posvećenost Srbije dijalogu, saopštio je evropski diplomata. Poručili su, kako je dodao, i u Beogradu i u Prištini da sve što je dogovoreno u prošlosti mora biti sprovedeno, i da se to odnosi na obe strane.

Miroslav Lajčak, koji je ukazao da mu je ovo prva poseta ove godine Beogradu, a sedma od kada je na svojoj funkciji, izrazio je uverenje na konferenciji za medije u Beogradu da je zajednička poseta sa predstavnikom SAD prenela značajnu poruku jedinstva, kao i da je pokazatelj podrške Vašingtona dijalogu pod posredovanjem EU.

“SAD i EU imaju dugogodišnju istoriju kada je reč o Balkanu i postizanju opipljivih rezultata. Pozdravaljamo posvećenost Srbije dijalogu, a to su nam ponovili svi sagovornici od predsednika Aleksandra Vučića, preko premijerke Ane Brnabić, do predsednika Skupštine Ivice Dačića”, preneo je Lajčak.

Rekao je da žele da vide brz napredak u normalizaciji odnosa, a tako i u pogledu u sprovođenju prethodnih dogovora.

“Rekli smo da sve što je dogovoreno u prošlosti mora biti sprovedeno, kao i sve što će se dogovoriti, a to se odnosi na obe strane. Želeli bismo da vidimo brz napredak u daljem postizanju pravno obavezujućeg sporazuma”, naglasio je Lajčak.

Podsetio je da je dijalog povezan sa konkretnim izgledima za integraciju u EU.

Preneo je da je imao dobre razgovore sa predstavnicima poslovne zajednice i civilnog društva, te da im je zahvalan na predlozima, idejama i izlaganju problema.

“Civilno društvo ima važnu ulogu posebno u normalizaciji odnosa, stvaranju ambijenta za pomirenje i izgradnju mostova među zajednicama. Vidimo važnost i koristi ekonomskih odnosa, povećanju trgovine. Vidimo potencijal za ekonomski rast, otvaranju radnih mesta. Ekonomska saradnja je jedna od najuspešnijih priča u dijalogu”, podvukao je Lajčak.

Eskobar: EU i SAD uverene da Balkan mora da bude deo evropske zajednice
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kojem je ovo prva poseta Beogradu u toj funkciji, smatra da je važan njegov dolazak sa Miroslavom Lajčakom, što, dodao je, odražava solidarnost i jedinstvo Evropske unije i SAD u uverenju da bi Balkan morao da bude deo evropske zajednice.

“Smatramo da je put da Kosovo i Srbija budu na putu do Evropske unije, uz dijalog uz posredovanje EU”, rekao je Eskobar.

Dodao je da SAD nisu deo dijaloga, ali da će pomoći sve što treba, finansijski i politički.

“Nadamo se da će rezultati razgovora u dijalogu otvoriti ogroman potencijal koji ovaj region ima za ekonomski razvoj i za veću integrisanost u EU”, izjavio je Eskobar.

“Omogućiti glasanje, to su evropski standardi i praksa”
Lajčak i Eskobar su istakli da svi građani u regionu treba da imaju mogućnost da glasaju na izborima na kojima imaju pravo glasa, i da za tako nešto postoji evropska praksa.

“Ovo je pitanje koje smo zajedno razmatrali, da ljudi treba da imaju pravo da učestvuju u demokratskim procesima. Postoje standardi i ustanovljena evropska praksa koja omogućava ljudima da glasaju iako žive negde drugo. Treba postići konsenzus o modalitetima, a to je na dve strane”, poručio je Eskobar odgovarajući na pitanje da li će Srbi na KiM imati mogućnost da učestvuju na predstojećim izborima u Srbiji.

Eskobar je naglasio da je stav SAD i EU da svi građani u regionu treba da imaju mogućnost da glasaju na izborima na kojima imaju pravo glasa.

Lajčak: Obe strane znaju spisak obaveza koje nisu ispunjene
Sve što su Beograd i Priština dogovorili mora da bude sprovedeno i obe strane u dijalogu znaju tačno šta je njihov spisak obaveza koje nisu ispunjene, izjavio je Lajčak.

Na pitanje novinara da pojasni svoj izjavu da model ZSO moraju da dogovore Beograd i Priština, s obzirom, na konstataciju novinara, da je taj model već dogovoren Briselskim sporazumom, Lajčak je rekao da sve što je dogovoreno mora da se sprovede.

“To sam rekao u Prištini, to govorim i ovde u Beogradu. Obe strane u dijalogu tačno znaju šta je njihov spisak obaveza koje nisu ispunjene”, rekao je Lajčak.

Istakao je i da je glavna tema razgovora tokom njegove i Eskobarove posete Beogradu i Prištini bila neispunjene obaveze i ponovio da sve što je dogovoreno mora da se ispuni.

“To je deo procesa koji treba da se odvija paralelno sa pravno-obavezujućim sporazumom”, rekao je Lajčak.

Naveo je da redovno izveštavaju zemlje članice EU o napretku dijaloga između Beograd i Prištine.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar kaže da je američko stanovište da o ZSO mora da se raspravlja, jer je, kako kaže, “dogovoreno da se o tome razgovara”.

“Mi nemamo viziju kako treba da izgleda ZSO, to je na dvema stranama da se dogovore, a mi ćemo svaki dogovor koji postignu podržati finansijski, politički i tehnički”, zaključio je Eskobar.

Danas objavljeno

Savjet ministara jednoglasno usvojio Nacrt dokumenta okvirnog budžeta

M.

Vučić otkrio kada će razgovarati sa Putinom

M.

Podnesen izvještaj protiv v.d. direktora Republičkog zavoda za geološka istraživanja

M.

Ostavite komentar