Lajčak: EU pažljivo pratila sporazume u Vašingtonu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Lajčak: EU pažljivo pratila sporazume u Vašingtonu

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, dan pred posete Kosovu, izjavio da su sve države članice EU pažljivo pratile potpisivanje dokumenata koje su predstavnici Beograda i Prištine potpisivali u Vašingtonu.

“Strane moraju same da govore o obećanjima koja su dale SAD u dva odvojena dokumenta koja su potpisana. Za nas dokumenti pominju elemente prošlih sporazuma o dijalogu uz pomoć EU, pitanja o kojima se u to vreme raspravljalo kao deo dijaloga pod pokroviteljstvom EU, investicione projekte koje finansira EU i niz američkih spoljnopolitičkih stavova”, rekao je Lajčak za prištinski Telegrafi.

Podsetio je da kad je reč o poslednjim tačkama sporazuma svaka obaveza koja je data trećim stranama mora biti u potpunosti u skladu i sa obavezama koje su Beograd i Priština preuzeli u usklađivanju svog zakonodavstva sa tekovinama EU.

Lajčak je rekao i da očekuje da će obe strane delovati u skladu sa tom opredeljenošću, tako da njihova evropska perspektiva ne bude ugrožena, prenelo je Kosovo onlajn.

To se posebno odnosi na mogućnost da imaju svoje ambasade u Jerusalimu, precizirao je Lajčak.

“EU je bila vrlo jasna. Svaki diplomatski korak koji bi mogao dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu stvar je za ozbiljnu zabrinutost i žaljenje”, poručio je Lajčak.

“U kontekstu dokumenata potpisanih u Beloj kući, dozvolite mi da kažem da je EU bila i ostaje najveći investitor, donator i trgovinski partner u regionu, a novi investicioni paket komesara Varheljija upravo je objavljen 6. oktobra”, dodao je.

Danas objavljeno

Vučić nakon saznanja o pripremi atentata iznio moguće razloge: “Nije prazna priča”

M.

Širom Crne Gore protesti

M.

Đoković može na Rolan Garos bez vakcine

M.

Ostavite komentar