Lajčak danas sa Vučićem: Kakvu poruku donosi? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Lajčak danas sa Vučićem: Kakvu poruku donosi?

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak boravi danas u poseti Beogradu.

Lajčak će imati odvojene sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićom.

Kako prenose mediji, Lajčak danas u Beograd donosi poruku šta EU i zemlje članice očekuju od nastavka razgovora o normalizaciji odnosa dve strane. Lajčak će pokušati da proceni mogućnosti za napredak u dijalogu i svrsishodan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prišstinskih institucija Aljbina Kurtija do kraja ove godine, rečeno je Tanjugu u Briselu.

Poseta Lajčka Beogradu, a zatim i Prištini, dolazi posle debate Saveta EU o dijalogu, ali i nakon još jedne neuspešne runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu.
“Specijalni predstavnik EU će jednoj i drugoj strani direktno preneti očekivanja izneta u debati Saveta ministra spoljnih poslova kojoj je i sam prisustvovao”, kaže portparol EU Peter Stano za Tanjug.

U diplomatskim izvorima u Briselu za Tanjug ocenjuju da se ministarske poruke “očigledno nisu dobro čcule”, uzimajuči u obzir poslednju rundu dijaloga Beogrda i Prištine, na kojoj ponovo nije bilo niti napretka niti “atmosfere za razgovor”, i da će ih Lajčak sada “doneti” lično. Ministri EU pozvali su prošle nedelje Beograd i Prištinu na “konstruktivan angažman” i postizanje “pozitivnih rezultata” uz insitiranje na “primeni još neispunjenih obaveza iz dijaloga”.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj tom prilikom je pozvao Vučića i Kurtija na “sastanak na visokom političkom nivou pre kraja godine”. U diplomatskim izvorima Tanjuga u Briselu kažu da se sastanak na visokom nivou organizuje tek nakon odredjenog napretka postignutog na nivou pregovarača koji “moraju da se saglase oko nečega”.

“U ovom trenutku te saglasnosti nema, a Lajčak bi sa liderima u Beogradu i Pristini trebalo da razmotri šta je potrebno da bi do takvog napretka došlo”, navode izvori Tanjuga u Briselu. Dodaje se da bi specijani predstavnik trebalo da liderima obe strane ukaže na fokus koji EU trenutno pridaje dijalogu Beograda i Prištine, ali i na “rizike” od propuštanja tog momentuma.

U tom smislu ukazuje se da će se već u decembru na usvajanju naći zakljčci Saveta EU o Zapadnom Balkanu, a da je trenutna procena da napretka u dijalogu Beograda i Prištine nije bilo već mesecima.

B92

Danas objavljeno

Vučić sa Lajčakom: Neophodna primjena ZSO i poštovanje volje srpskog naroda

M.

EU: Glavna poruka samita u Tirani podrška članstvu Zapadnog Balkana

Vanja A

Više od 100 raketa ide ka Ukrajini

Vanja A

Ostavite komentar