Lajčak: Bez dogovora Beograd i Priština ostaće zaglavljeni - BIGportal.ba
Region Vijesti

Lajčak: Bez dogovora Beograd i Priština ostaće zaglavljeni

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak ponovio je da ne postoji alternativa dijalogu Beograda i Prištine i da bi u suprotnom obe strane ostale “zaglavljene” na svom putu u budućnost.

Lajčak je najavio da u sredu stiže u trodnevnu posetu Prištinu nakon koje odlazi u Beograd.

“U pitanju je moja regularna poseta regionu u cilju razgovora sa liderima o tome kako dalje napredovati u procesu dijaloga”, rekao je Lajčak.

Miroslav Lajčak je na konfrenciji “Dijalog Beograda i Prištine: Povratak na pravi put”, koji su organizovali briselski Centar za evropsku politiku ( EPC) i SAD Misija pri EU, poručio da je konačni rezultat dijaloga o normalizaciji odnosa “u rukama Beograda i Prištine ako su ozbiljni po pitanju svog članstva u EU i boljeg života građana”, a da je EU tu samo da pomogne u ostvarivanju tog cilja.

“Nametnuto rešenje neće biti održivo. To neće biti briselski niti vašingtonski dogovor, već dogovor do koga Beograd i Priština moraju da dođu i da ga primene i poštuju”, rekao je Lajčak.

Naglasio je da u procesu dijaloga “svi znaju šta treba da rade i to detaljno”, ali i ukazao da se mora naći balans između transparentnosti procesa i zaštite dijaloga, jer se razgovara o “vrlo osetljivim pitanjima”.

Lajčak je na briselskoj video-konferenciji posvećenoj dijalogu Beograda i Prištine poručio da su “Kosovo i Srbija i ceo Zapadni Balkan budući članovi EU”, a da se procesu pristupanja želi doprineti i kroz normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Kada je reč o saradnji sa SAD, Lajčak napominje da je sve što je postignuto na Zapadnom Balkanu učinjeno u saradnji sa SAD uz ocenu da Brisel sa Bajdenovom administracijom ima “blisku i najbolju saradnju”.

Danas objavljeno

Skandal u skupštini: “Lažove jedan”

M.

Stiže Lajčak

M.

“Govoriću iako nisam vakcinisan”

M.

Ostavite komentar