“KVINTA PONOVO IGNORIŠE STAV SRBIJE” Priština i Beograd pozvani da što prije obnove dijalog - BIGportal.ba
Region Vijesti

“KVINTA PONOVO IGNORIŠE STAV SRBIJE” Priština i Beograd pozvani da što prije obnove dijalog

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko ocijenio je da se u zajedničkoj izjavi zemalja Kvinte unaprijed stvaraju preduslovi da se Beograd još jednom okrivi za neuspjeh dijaloga sa Prištinom.

Harčenko je na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter ukazao da je obnavljanje dijaloga moguće samo energičnim radom i pritiskom na Prištinu sa ciljem ukidanja taksi na robu iz centralne Srbije i BiH i da se ne dopuste akcije uz primjenu snage.

On je naveo da nije uočeno ništa novo ili ohrabrujuće u izjavi zemalja Kvinte, u kojoj su pozvane Priština i Beograd da što prije obnove dijalog, te da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Ruski ambasador je upitao kakve veze ima pitanje uspostavljanja dijaloga sa povlačenjem priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, prenosi “Sputnjik”.

On je istakao da je to suverena stvar drugih država koje shvataju nesposobnost kosovske lažne državnosti, kao i to da se ona kosi sa međunarodnim pravom.
Bocan-Harčenko je naveo i da nije jasno zašto zemlje Kvinte pominju evroatlantske integracije.

– Kvinta ponovo ignoriše stav Srbije o vojno-političkoj neutralnosti. Stvarnost je takva da Beograd vodi pretpristupne pregovore samo sa Evropskom unijom. Dakle, teško da ova izjava može da spada među one koje omogućavaju da se kaže: “Uradili smo sve za obnavljanje dijaloga.” – naveo je Harčenko.

Zemlje Kvinte pozvale su Prištinu i Beograd da što prije obnove dijalog, poručivši da Priština mora da ukine takse, a Beograd da obustavi kampanju za povlačenje priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova.

U zajednikoj izjavi zemalja Kvinte – Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i SAD – objavljenoj na sajtu Ambasade Francuske u Beogradu naglašeno je da su vlade tih zemalja “ujedinjene u namjeri da se postigne puna normalizacija u odnosima Beograda i Prištine kroz sveobuhvatni, politički održiv i pravno obavezujući sporazum, koji će doprinijeti regionalnoj stabilnosti”.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Majka pretučene curice: Otac učenice mi je psovao majku i udario me

M.

Telegram: Sputnjik V možda u Nemačkoj u junu

M.

Od rođendanske zabave do krvoprolića: U pucnjavi poginulo sedmoro ljudi, među njima i napadač

M.

Ostavite komentar