Kvebek odlučio - do 2035. sva vozila moraju biti električna - BIGportal.ba
Auto-moto Motori

Kvebek odlučio – do 2035. sva vozila moraju biti električna

Vlasti Kvebeka donijele su danas odluku da do 2035. godine svi novi automobili koji se prodaju u toj drugoj po veličini kanadskoj pokrajini, moraju biti električni.

Najavljeni plan Kvebeka dio je “zelenog plana” pokrajinske vlade – investicije od 6,7 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena.

Prijedlog neće uticati na komercijalna ili industrijska vozila, kao ni na prodaju polovnih vozila na unutrašnje sagorijevanje, prenose kanadski mediji.

Kvebek već ostvaruje 50 odsto od ukupne prodaje električnih vozila u Kanadi, ali vozni park je mali i iznosi manje od 1,5 procenata svih registrovanih vozila.

Vlada Kvebeka želi da se taj broj poveća na 30 procenata do 2030. godine, na oko 1,5 miliona registrovanih električnih vozila u provinciji.

Savezna vlada Kanade je sa svoje strane nagovijestila da želi da prekine prodaju novih vozila sa unutrašnjim sagorijevanjem do 2040. godine.

Potez Kvebeka sličan onome koji je već najavljen u Velikoj Britaniji (2030), Švedskoj (2030) i Kaliforniji (2035), dok je pokrajina Britanska Kolumbija na zapadnoj obali Kanade prošle godine najavila zabranu vozila na benzinski pogon počev od 2040. godine.

Vlasti Amsterdama najavile su ranije da će automobilima na benzinski i dizel pogon biti zabranjen pristup tom holandskom gradu od 2030. godine.

Danas objavljeno

Škoda najavila kupe Enyaq

V.R.

Ferrari priprema digitalne proizvode za fanove

V.R.

Mercedes predstavio potpuno električni EQA 250

V.R.

Ostavite komentar