11. Maja 2021.

Kvadrat u centru Banjaluke 3.000 KM

Big Portal

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, broj prodatih završenih novih stanova u Srpskoj u prvom tromjesečju ove godine veći je u odnosu na isti period lani za 0,6 odsto. Prosječna cijena prodatih novih stanova u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na januar – mart lani viša je, izračunali su statističari, za 12,5 odsto.

  • U prva tri mjeseca ove godine prodata su 363 nova stana u Srpskoj – kazali su u Republičkom zavodu za statistiku.

Iako su cijene novih stanova u proteklih nekoliko mjeseci u porastu, a pandemija ne jenjava, prodavci nekretnina ističu da imaju pune ruke posla.

Direktor banjalučke agencije za nekretnine Remaks Dragan Milanović kaže da se u mjestima poput Banjaluke, Trebinja, Bijeljine, ali i Јahorine konstantno povećava broj gradilišta, ali i cijena kvadrata.

  • Cijene novih stanova, koje ne prestaju da rastu, najbolji su pokazatelj kolika je potražnja. Svaka nova lamela, na primjer u Banjaluci, bude skuplja od 50 do 100 maraka po kvadratu – rekao je Milanović.

Kad više ne bude potražnje za novim stanovima, dodao je on, i cijene će početi padati.

  • Јuče smo dobili obavještenje jednog klijenta o povećanju cijena novih stanova. U gradskom jezgru Banjaluke cijene novog kvadrata sada se kreću oko 3.000 KM – istakao je Milanović.

Prema njegovim riječima, posljednjih godina potražnja za novim stanovima dobija primat.

Vlasnica agencije Sim nekretnine iz Bijeljine Јovana Despotović kaže da je, uzimajući u obzir trenutnu situaciju, zadovoljna prodajom novih stanova.

  • Najviše traže nove stanove, odnosno u izgradnji. Mnogo bolje idu od starih stanova, jer je cijena gotovo ista. Cijena kvadrata u stanogradnji prati onu u novogradnji – kazala je Despotovićeva.

Izgradnja zgrade na području Semberije i ne počne, a stanovi, kako kaže Despotovićeva, već budu rezervisani.

  • Najjeftiniji kvadrat u novogradnji kod nas košta 1.500 KM. I to nije u centru grada, gdje cijena dostiže i 2.000 KM po kvadratu – istakla je Despotovićeva.

Izvršni direktor Udruženja građana “OAZA” Trebinje Nedjeljka – Neška Ilijić kaže da su stanovi u ovom dijelu Srpske najskuplji te da uprkos tome idu kao alva.

  • Trebinje je turističko mjesto, zbog čega novi stanovi idu kao na traci. Najmanje ih kupuju Trebinjci, a i oni koji se na to odluče, pazare da bi ih iznajmili turistima i tako zaradili koju marku – kazala je Ilijićeva.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, proizvođačke cijene u stanogradnji u Srpskoj u prvom tromjesečju ove godine u poređenju sa četvrtim tromjesečjem lani više su za 1,8 odsto. Posmatrano prema vrsti građevinskih radova, u istom periodu, cijene mašinsko-instalacionih radova niže su za 0,1 odsto.

  • Istovremeno, cijene elektroinstalacionih radova više su za 0,9 odsto. Za vodoinstalaterske i kanalizacione radove potrebno izdvojiti više novca za 1,4 odsto nego u istom periodu lani, dok su cijene arhitektonskih i konstrukcionih radova više za 2,0 odsto – podaci su zavoda.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare