Kustosi presudili: Slika prodata za 450 miliona dolara ipak nije Leonardo - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kustosi presudili: Slika prodata za 450 miliona dolara ipak nije Leonardo

Izgleda da su kustosi iz muzeja Prado u Madridu doneli konačnu presudu slici “Salvator Mundi”. Ovo delo od trenutka kada se pojavilo izazvalo je brojne kontroverze i rasprave o tome da li je reč o pravom Leonardu. U novembru 2017. sliku, koja se vodila kao autentični Leonardo, kupio je saudijski ministar kulture, princ Badr bin Abdula za rekordnih 450 miliona dolara.

No kustosi iz Prada ne slažu se s kolegama i svim onim ekspertima koji su tvrdili da je Salvator Mundi originalno delo čuvenog renesansnog umetnika. U katalogu izložbe u Pradu pod nazivom “Leonardo i kopije Mona Lize”, koja se može videti u Madridu do 23. januara 2022. i koja se fokusira na kopiju Mona Lize iz tog muzeja, ali se bavi i verzijama drugih Leonardovih dela, dovedena je u pitanje autentičnost saudijske slike što je ujedno i najoštrija kritika od strane jednog vodećeg muzeja.

Ocena Prada zabeležena je u popisu dela u kojem se ta slika vodi kao rad “pripisan radionici ili autorizovan ili nadziran od strane Leonarda” i to pod nazivom Kokova verzija budući da ju je 1900. godine kupio Francis Kok iz Londona.

Kustoskinja iz Prada Ana Gonzales Mozo komentariše u svom tekstu da neki stručnjaci smatraju da je postojao danas izgubljeni prototip slike, dok drugi misle da je Kokova verzija “o kojoj se mnogo raspravljalo” original. Međutim, ona tvrdi da “ne postoji Leonardov prototip”. Mozo predlaže da je još jedna kopija slike Salvator Mundi, takozvana Ganajeva verzija (1505-15), najbliža Leonardovom izgubljenom originalu. Nabavio ju je markiz de Ganaj 1939. godine, prodata je 1999. godine i sada se nalazi u anonimnoj privatnoj kolekciji. Kustoskinja tvrdi da je vešt umetnik iz Leonardove radionice koji je naslikao Ganajevu verziju slike Salvator Mundi takođe odgovoran i za ranu kopiju Mona Lize (1507-16) koja se čuva u Pradu. Zanimljivo je da je u katalogu reprodukovana Ganajeva verizija preko cele stranice, dok uopšte nema ilustracije Kokove verzije.

Danas objavljeno

Sofija Vergara postaje kraljica kartela

Zeljka

Plejbojeva vila kao sektaški kult – Holi Medison: “Mislile smo da je Hef fin čovek”

Zeljka

Priroda, zelenilo i mir: Romantična njemačka Venecija

Zeljka

Ostavite komentar