Kurti ukida takse za proizvode iz Srbije? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kurti ukida takse za proizvode iz Srbije?

Premijer tzv. Kosova Kurti izjavio je da će već danas analizirati preporuke, a potom doneti odluku o ukidanju sto odsto uvećanih taksa na proizvode iz Srbije.

Kako je rekao, to će učiniti uz mere reciprociteta koje će imati za cilj zaštitu lokalnih proizvođača, prenela je prištinska Koha.

Portal Kosovo onlajn preneo je, međutim, precizniju najavu da je Kurti rekao da će takse uskoro biti zamenjene recipročnim merama radi zaštite lokalnih proizvođača. Medij takođe prenosi da je taksa na srpsku robu odluka koju je donela prethodna vlada.

Kurti je, kako Tanjug prenosi izveštavanje Kohe, na drugoj konvenciji kosovskih proizvođača govorio o važnosti lokalnih proizvođača i istakao da su oni stub kosovskog društva i ekonomije.

“Nismo za takse kao kaznenu meru prema potrošačima, već za reciprocitet kao zaštitu proizvođača. Proizvodi proizvedeni na Kosovu koji podležu nelojalnoj praksi i konkurenciji biće zaštićeni”, rekao je Kurti i dodao da će već danas analizirati preporuke i doneti odluku o ukidanju taksa i uspostavljanju recipročnih mera.

Kurti je, kako se navodi, rekao da je “Kosovo nezavisna i suverena država i da će se tako i ponašati”.

Govoreći o projektu “mini-Šengen”, Kurti je rekao da, kada je o trgovini reč, Priština ima samo jedan interes i da je to potpuna saradnja sa Albanijom.

Dodao je da se “mini-Šengenu” protive i šefovi kluba kosovskih proizvođača.

Izvršni direktor Kluba kosovskih proizvođača Astrit Pandža govorio je o brendu i kampanji ovog kluba za “Made in Kosovo”.

“Veoma smo zainteresovani da nastavimo ovu kampanju, jer su proizvodi napravljeni na Kosovu kvalitetni”, rekao je.

Rekao je kako se proizvođači protive “mini-Šengenu”, a što se tarife tiče, dodao je da su stavovi tog udruženja već poznati.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Novi protesti u Zagreb protiv kovid potvrda

M.

Novi soj virusa korona visoko rizičan za Evropljane

M.

Novi soj korone se širi: U Britaniji prvi slučajevi

M.

Ostavite komentar